Een forensisch inspecteur onderzoekt de omgeving waar de spectaculaire roof plaatsvond in de nacht van zondag op maandag.
Volledig scherm
PREMIUM
Een forensisch inspecteur onderzoekt de omgeving waar de spectaculaire roof plaatsvond in de nacht van zondag op maandag. © EPA

Belgische expert kritisch na kunstroof van de eeuw in Dresden: “Waarde van 1 miljard? Dan had collectie beter bewaakt moeten worden!”

Brutaal, snel en onverschrokken: twee dieven hebben een fortuin aan juwelen buitgemaakt uit de schatkamer van de Duitse keurvorst August II in museum Grünes Gewölbe in Dresden (Duitsland). Duitse media hebben het over de grootste kunstroof in de Duitse naoorlogse geschiedenis met een waarde van 1 miljard euro. “Als die waarde zo hoog ligt, waarom werd de collectie dan niet beter bewaakt?”, zegt Janpiet Callens, specialist beveiliging van kunstvoorwerpen.

6 reacties

 • Otto-Jan Rongewaard

  3 jaar geleden
  Dat die Belgische experts dan een keer gaan zien hoe kunst in België bewaard wordt: vochtige museumkelders, kerken zonder vocht of temperatuurcontrole, bouwvallige musea, ...
 • Gerard Braeckmans

  3 jaar geleden
  Daarvoor moet je geen expert zijn, dat was mijn eerste gedacht dat in mij opkwam.
 • Nikolaas Bouman

  3 jaar geleden
  Achteraf kletsen is makkelijk.
 • Wesley Kenis

  3 jaar geleden
  Wedden dat het allemaal.nep was en de verzekeringen die er steeds is (lees de burger) weeral zal uitbetalen.....dat zie je toch van ver als je leest hoeveel moeite gedaan word om "historische waardevolle " voorwerpen te bewaken. En waarom janken voor die brol,alles staat toch digitaal en dat is de toekomst....
 • Paul Philippaerts

  3 jaar geleden
  Geweldig zo'n kritische belgische expert. Niet te hard schreeuwen morgen gebeurt het ook bij ons. De waakzaamheid daar gaat het om. Na een tijd slabakt de veiligheid. Tot er iets gebeurt en dan beseft iedereen weer dat veiligheid een constante waakzaamheid vereist.
 1. Politie geeft beelden vrij van twee dieven die met zaklampen kunstroof van de eeuw plegen
  BUITENLAND

  Politie geeft beelden vrij van twee dieven die met zaklampen kunstroof van de eeuw plegen

  Inbrekers hebben vandaag toegeslagen bij het historisch museum Grünes Gewölbe (Groene Gewelf) in het Duitse Dresden, waar tal van kostbare kunstschatten zijn opgeslagen. De buit: enkele onschatbare juwelen. Volgens de Duitse krant Bild gaat het om “de grootste kunstroof in de naoorlogse geschiedenis”. Op beelden van bewakingscamera’s is te zien hoe twee lieden met zaklampen de juwelenzaal binnenkomen.
 2. Vader van 18-jarige schutter reageert op dramatische schietpartij in Texas: “Hij had mij beter doodgeschoten in plaats van een bloedbad aan te richten”

  Vader van 18-jarige schutter reageert op dramati­sche schietpar­tij in Texas: “Hij had mij beter doodgescho­ten in plaats van een bloedbad aan te richten”

  De vader van de 18-jarige schutter Salvador Ramos, die dinsdag 21 mensen – onder wie 19 kinderen – doodschoot op een basisschool in de Amerikaanse staat Texas, heeft voor het eerst gereageerd op de wrede daad van zijn zoon. “Hij had mij beter doodgeschoten in plaats van een bloedbad aan te richten”, aldus de 42-jarige Salvador Ramos senior. De man had naar eigen zeggen nooit verwacht dat zijn zoon zo’n gewelddadige misdaad zou plegen. “Ik wil dat de wereld weet hoeveel spijt ik heb van wat mijn zoon heeft gedaan”, vertelt Ramos in een interview met de Amerikaanse nieuwswebsite ‘The Daily Beast’.