Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).
Volledig scherm
Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). © Photo News

België wil toch tanks naar Oekraïne sturen, maar struikelt over kostenplaatje: “Ze vragen 500.000 euro voor tank die we verkochten aan 15.000 euro”

De federale regering zet morgen normaal het licht op groen voor een nieuw pakket militaire steun aan Oekraïne, maar tanks zullen daar niet bij zijn. Reden? België heeft al jaren geen tanks meer. Nederland ook niet, maar daar overweegt de regering om er aan te kopen voor Oekraïne. Is dat ook voor ons een optie? De wil is er alvast, maar het kostenplaatje speelt de regering parten.

56 reacties

 • Danielle De neef

  2 maanden geleden
  Jaja, nog wat geld uitgeven aan tanks die we dan cadeau doen aan..., aan wie eigenlijk. Misschien kunnen we direct de vliegtuigen leveren die hij nu vraagt.
 • Danny De paepe

  2 maanden geleden
  Wie heeft wat verkocht? Heeft er zich al iemand moeten excuseren? Welke partij ook weer?
 • Pierre Vaneylen

  2 maanden geleden
  Ik zou het oud iijzer laten galvaniseren, dan blinkt het.
 • René De Troch

  2 maanden geleden
  Een oorlog waar we niks mee te maken hebben maar waar onze machthebbers onze centen laten rollen,puur om hun imago. En voor onze mensen is er geen geld
 • Albert de Lovendeghem

  2 maanden geleden
  Ik zie het probleem niet. Het is als klein landje onmogelijk om alle wapensystemen te bezitten. Wél kan België beter anticiperen met Nederland of andere landen om goede moderne tanks aan te kopen voor Oekraïne.
 1. Ons land stuurt 230 legervoertuigen naar Oekraïne die ongeschikt en te gevaarlijk worden geacht voor Belgische militairen
  PREMIUM

  Ons land stuurt 230 legervoer­tui­gen naar Oekraïne die ongeschikt en te gevaarlijk worden geacht voor Belgische militairen

  Ons land gaat met spoed militair materieel zoals legervoertuigen, geweren, afweergeschut en kogels naar Oekraïne sturen. Dat kwam VTM NIEUWS te weten. Een opvallende schenking zijn de in totaal 80 IVECO LMV Lynx-voertuigen en de 150 VOLVO-trucks die Defensie aan het uitfaseren is vanwege mankementen, maar dus wel goed genoeg blijken voor het slagveld in Oekraïne.
 2. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 3. Hoe reageert Rusland op de westerse tanks? En wat met de nucleaire dreiging? “Er zullen nog tienduizenden mensenlevens verloren gaan”
  PREMIUM

  Hoe reageert Rusland op de westerse tanks? En wat met de nucleaire dreiging? “Er zullen nog tienduizen­den mensenle­vens verloren gaan”

  Nu het Westen minstens 105 tanks naar Oekraïne stuurt, rijst de vraag hoe Rusland zal reageren. Vanmorgen werd Oekraïne al opgeschrikt door een dodelijke rakettenregen. Ondertussen dreigt een Russisch topdiplomaat om “geen nucleaire provocaties aan te wakkeren”. Is de nucleaire dreiging terug? En zullen de westerse tanks Oekraïne naar de overwinning helpen? Professoren internationale politiek David Criekemans en Tom Sauer (UAntwerpen) leggen uit.