AFP
Volledig scherm
© AFP

België op elfde plaats op wereldpersvrijheidindex, maar “situatie blijft onrustwekkend”

Reporters Zonder Grenzen (RSF) trekt aan de alarmbel: de beoefening van de journalistiek, volgens de organisatie het eerste vaccin tegen desinformatie in een pandemie, is volledig of deels geblokkeerd in meer dan 130 landen. Dinsdag heeft de ngo haar wereldpersvrijheidsindex gepubliceerd. België staat op de elfde plaats en stijgt een plaats ten opzichte van vorig jaar, maar toch beschouwt RSF de situatie in ons land als zorgwekkend.

2 reacties

 • Jan Hebbelinck

  2 maanden geleden
  We staan op 11 van de 180 en dat is heel verontrustend zeggen ze. Volgens mij zeggen ze dat ook moesten we tweede of derde staan.
 • Ludwig Vanden Boer

  2 maanden geleden
  Hebben ze ook zo een index over persneutraliteit? Waarom zou een arrestatie van een journalist direct wijzen op een inperking van de persvrijheid? Een perskaart is geen diplomatiek paspoort en waarom komen ze hun bevindingen voorstellen in landen die bij de eersten gerangschikt zijn? Gaan ze dit ook uitleggen bij dezen die meer dan 170 'scoren'?
 1. Georganiseerde misdaad mogelijk achter moord Griekse journalist

  Georgani­seer­de misdaad mogelijk achter moord Griekse journalist

  De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft geëist dat het onderzoek naar de moord op een Griekse misdaadjournalist spoedig wordt uitgevoerd. Het onderzoek richt zich met name op de werksfeer van het slachtoffer. De 52-jarige Giorgos Karaivaz gold als een prominent misdaadverslaggever in Griekenland en beschikte over een groot netwerk in het onderwereldcircuit. In het verleden schreef Karaivaz onder meer dat de georganiseerde misdaad in Griekenland zo sterk is, dat die invloed uitoefent op benoemingen bij de politie. Die berichtgeving is hem allicht fataal geworden, wordt nu vermoed.