Onze reporter Kurt Wertelaers en fotograaf Benoit De Freine trokken eind april naar Congo en spraken er onder meer met Suriya en Usman, de biologische ouders van Zakiatyu die in ons land bij een adoptiegezin woont.
Volledig scherm
Onze reporter Kurt Wertelaers en fotograaf Benoit De Freine trokken eind april naar Congo en spraken er onder meer met Suriya en Usman, de biologische ouders van Zakiatyu die in ons land bij een adoptiegezin woont.

"België is al jarenlang op de hoogte van verdachte adopties uit Congo"

België was wellicht al jarenlang op de hoogte dat er een probleem was met het Congolese weeshuis Tumaini, waaruit ontvoerde kinderen naar ons land werden gebracht. Dat vermoedt Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA). De federale regering zou de gewesten en gemeenschappen al voor 2014 gewaarschuwd hebben voor de praktijken.

  1. Adoptiefraude: in Congo ontvoerde kinderen belanden als 'wezen' in België

    Adoptie­frau­de: in Congo ontvoerde kinderen belanden als 'wezen' in België

    Minstens drie Congolese 'weeskindjes' die in ons land geadopteerd werden, hebben nog biologische ouders in hun thuisland. Ze werden ontvoerd en ondergebracht in een weeshuis waar ze valse namen kregen. De Belgische adoptieouders waren zich van geen kwaad bewust en hebben nooit geweten dat hun kinderen - Samira, Zakiatu en Jaëlle - uit hun gezin geroofd werden. Onze reporters zochten en vonden de biologische ouders in de Congolese brousse. De eerste aflevering leest u vandaag uitzonderlijk helemaal gratis, de rest van de reeks vanaf zaterdag in Het Laatste Nieuws en op HLN+.
  2. Amerikaans Openbaar Ministerie heeft het gehad met relschopper die voet op bureau van Nancy Pelosi legde tijdens bestorming Capitool

    Amerikaans Openbaar Ministerie heeft het gehad met relschop­per die voet op bureau van Nancy Pelosi legde tijdens bestorming Capitool

    Richard Barnett (60) werd bekend door een foto die de wereld rondging. Het beeld toont Barnett in het kantoor van House Speaker Nancy Pelosi met zijn linkerbeen op haar bureau. De man was een van de relschoppers die op 6 januari het Capitool in Washington bestormden met de bedoeling president Donald Trump aan de macht te houden. Barnett is voorlopig vrij, maar ook in zijn thuisstaat Arkansas blijkt hij het al te bont te maken.