Op een plantage komt gedumpt afval terecht in een natuurlijk meer, verbonden met een rivier, waarin vrouwen en kinderen baden en kookgerei wassen.
Volledig scherm
Op een plantage komt gedumpt afval terecht in een natuurlijk meer, verbonden met een rivier, waarin vrouwen en kinderen baden en kookgerei wassen. © Human Rights Watch

België investeert in Congolees palmoliebedrijf dat het niet zo nauw neemt met regels

De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) investeert samen met drie andere Europese investeringsbanken in Feronia, een palmoliebedrijf dat actief is in Congo. Nieuw onderzoek van Human Rights Watch bevestigt vandaag eerdere aantijgingen dat het bedrijf de rechten van het personeel schendt en afval dumpt in de natuur. De arbeiders die op de drie plantages van Feronia werken, worden blootgesteld aan pesticiden en krijgen een karig loon, besluit Human Rights Watch (HRW) uit gesprekken met meer dan 200 betrokkenen. “We zullen zeker rekening houden met de observaties van HRW bij onze toekomstige omgang met het bedrijf”, reageren de ontwikkelingsbanken in een persbericht.

12 reacties

 • Chris Dupont

  1 jaar geleden
  Er is helemaal geen sprake van uitbuiting. Wat die NGO's er niet bijvertellen is dat er benevens het loon ook voordelen in natura zijn. Voor het overige was er voorheen niets.
 • Pierre Van Haute

  1 jaar geleden
  De geschiedenis herhaalt zich uitbuiting
 • ANN LIMBOS

  1 jaar geleden
  Foei België !
 • willem merken

  1 jaar geleden
  Als wij de top niet blijven betalen bedoeld hij waarschijnlijk en ook nog wat corruptiegeld voor de medeaanwezigen (geen werkers) en ondertussen maar binnenhalen. Asielkosten moeten betaald worden door ontwikkelingssamenwerking, want dat is wat we hier doen.
 • Henri Jordens

  1 jaar geleden
  Ontwikkelingshulp? Medewerking aan moderne slavenhandel en uitbuiting van de bevolking wil je zeggen. Plots speelt ook vernietiging en vervuiling van het milieu geen rol meer als je zogezegd aan ontwikkelingshulp doet. Hun investeringen moeten geld opbrengen. Zo was het 100 jaar geleden, zo is het nu nog.
 1. Grootste onderzoek ooit schetst alarmerend beeld: 1 miljoen soorten dieren en planten met uitsterven bedreigd

  Grootste onderzoek ooit schetst alarmerend beeld: 1 miljoen soorten dieren en planten met uitsterven bedreigd

  Het tempo waaraan dieren en planten uitsterven, ligt minstens enkele tientallen keren hoger dan het gemiddelde in de voorbije tien miljoen jaar — en mogelijk zelfs honderden malen. Dat blijkt uit het grootste onderzoek dat ooit verricht werd naar de wereldwijde biodiversiteit. Die nooit geziene vernietiging van de natuur wordt veroorzaakt door de mens, die er zelf ook steeds meer schade van ondervindt.
 1. Vader redt leven van zoontje (4) tijdens waanzinnig ongeval
  Play
  bizar

  Vader redt leven van zoontje (4) tijdens waanzinnig ongeval

 2. "Dit mag ik misschien niet zeggen op tv": haalt dit fragment van Popquiz de uitzending of niet?
  Play
  Popquiz

  "Dit mag ik misschien niet zeggen op tv": haalt dit fragment van Popquiz de uitzending of niet?