Moncef Slaoui in Washington.
Volledig scherm
Moncef Slaoui in Washington. © AP

Belg die Amerikaanse vaccinatiecampagne leidde, ontslagen wegens seksuele intimidatie

Het vroegere hoofd van de Amerikaanse vaccinatiecampagne, Moncef Slaoui, is door het farmabedrijf GSK ontslagen wegens seksuele intimidatie. Dat berichten Amerikaanse media. Slaoui is in Marokko geboren, maar studeerde, werkte en leefde meer dan dertig jaar in ons land.

 1. PORTRET. Marokkaan van geboorte en Belg van paspoort: Moncef Slaoui leidde de ontwikkeling van het Moderna-vaccin dat 94,5% doeltreffend is
  PREMIUM

  PORTRET. Marokkaan van geboorte en Belg van paspoort: Moncef Slaoui leidde de ontwikke­ling van het Moderna-vac­cin dat 94,5% doeltref­fend is

  Plots vallen de coronavaccins als rijpe appels uit de bomen. En allemaal hebben ze een Belgische link. Dat van Pfizer, met 90% doeltreffendheid, komt uit de fabriek in Puurs. Dat van Moderna, een Amerikaans farmabedrijf, doet met 94,5% werkzaamheid nóg beter en ook dat heeft een Belgische link: Moncef Slaoui (61), immunoloog, ex-topman van farmareus GSK en in april door president Trump aangesteld om ‘operatie Warp Speed’ te leiden, om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen. Slaoui is Marokkaan van geboorte, Belg van paspoort en ook een beetje van hart. "Ik dacht: ik ga een jaar in België studeren. Maar ik ben er 25 jaar gebleven."
 2. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 1. Wie volgt Angela Merkel op als bondskanselier?

  Wie volgt Angela Merkel op als bondskanse­lier?

  Zestien jaar lang zwaaide Angela Merkel de plak over de grootste economie van Europa. Maar de parlementsverkiezingen van zondag luiden het einde in van een tijdperk. Niet alleen neemt Merkel afscheid als bondskanselier, ook de toekomst van haar CDU/CSU oogt onzeker. De kans dat de christendemocratische partij op de oppositiebanken belandt, is niet onbestaande. De sociaaldemocratische SPD met kandidaat Olaf Scholz kan in het gat springen. Met volgens sommige media nog tot 40 procent onbesliste kiezers wordt het sowieso een ‘close call’ tussen CDU/CSU en SPD. De kandidate van de Groenen, Annalena Baerbock, lijkt afgeschreven.
 2. 2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessante methodes zet je makkelijk geld opzij
  Spaargids.be

  2 op 3 Belgen vrezen geen deftig pensioen te krijgen: via deze fiscaal interessan­te methodes zet je makkelijk geld opzij

  66 procent van de Belgen vrezen dat ze geen deftig pensioen zullen ontvangen. De mediaan van alle werknemerspensioenen bedroeg in januari 2020 1.449 euro bruto. Hoeveel dat in de toekomst zal zijn, is onduidelijk. Wie dus na zijn pensionering voldoende financiele armslag wil behouden, bouwt tijdens zijn beroepsloopbaan best een extraatje op. Mogelijkheden zijn er genoeg, en ze krijgen vaak ook fiscale aanmoediging. Spaargids.be zet zeven interessante formules op een rij.