Beelden tonen hoe jonge vluchteling wordt neergeschoten aan Turks-Bulgaarse grens
In een video is te zien hoe de 19-jarige Syriër Abdullah El Rustum beschoten wordt aan de Bulgaars-Turkse grens. Het is de eerste keer dat op beeld wordt vastgelegd hoe een vluchteling aan een grens van een lidstaat van de Europese Unie gewond geraakt door een schot van een vuurwapen. Bulgarije zit extra verveeld met de zaak, want het land probeert momenteel Europese regeringsleiders te overtuigen om toegelaten te worden tot de Schengenzone.
De beelden zijn naar buiten gebracht door verschillende Europese media, waaronder de Britse zender ‘Sky News’ en het Nederlandse onderzoeksjournalistiek bureau ‘Lighthouse Reports’. Zij onderzochten de beelden van 3 oktober dit jaar. Daarin is te zien hoe El Rustum op de grond valt nadat een kogel zich door zijn hand boort en in z’n borstkas terechtkomt.
Volgens de jongvolwassene losten Bulgaarse grenswachters schoten toen hij en een groep andere mensen illegaal Bulgarije probeerden binnen te geraken. “Ze schoten eerst twee keer in de lucht. Daarna schoten ze recht voor ons, in de grond. Dat maakte ons niet bang en we vroegen: ‘Waarom doe je ons dit aan?’ Daarna werd ik geraakt omdat ze op ons schoten. De manier waarop hij schoot was een directe manier en hij wilde me doden”, aldus El Rustum.
Journalisten konden aan de hand van video’s gemaakt met smartphones de locatie van de schietpartij bevestigen. Ook konden ze een wagen herkennen, waarvan het type gebruikt wordt door de Bulgaarse grenswacht.
KIJK. Harde beelden tonen hoe de 19-jarige op de grond valt nadat een kogel zich door zijn hand boort en in z’n borstkas terechtkomt.
Er werd ook een forensisch expert ingeschakeld die aan de hand van het geluid van het schot in de video kon achterhalen dat het werd afgevuurd door een klein vuurwapen. Dat vuurwapen werd gebruikt in de richting van de persoon die aan het filmen was.
Bulgarije deel van de Schengenzone?
Op donderdag 8 december staat de toetreding van Bulgarije tot de Schengenzone op de agenda van Europese toplui. Volgens de Europese Commissie en Parlement voldoet het land aan de nodige voorwaarden, net als Roemenië en Kroatië.
Binnen de Europese Raad, waarin regeringsleiders of gekozen staatshoofden zetelen, is Nederland nog sterk gekant tegen het toelaten van Bulgarije in de zone van vrij verkeer van goederen en personen. Eerst moet de commissie hebben vastgesteld dat je bijvoorbeeld “als er een grenshek staat, niet met een 50 eurobiljet alsnog” de grens over kunt, zei de Nederlandse premier Mark Rutte vorige week vrijdag. Een uitspraak die kwaad bloed zette bij de Bulgaarse president. De Commissie ziet voor zulke praktijken “geen enkele” aanwijzing, zegt bevoegd Eurocommissaris Ylva Johansson.
Vier keer meer mensen proberen grens oversteken
Tussen het begin van dit jaar en 27 november hebben 153.460 mensen de Bulgaars-Turkse grens proberen oversteken, volgens officiële cijfers. Dat is vier keer meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De Bulgaarse grenswacht klaagt bovendien over toegenomen agressie door inwoners van niet-EU-landen.
Volgens de Bulgaarse regering is er schade aan grensposten door stenen die werden gegooid door mensen van de groep waar de 19-jarige Abdullah El Rustum toe behoorde. Ze zouden ook zaken hebben verbrand en zich agressief hebben gedragen. Er zou een onderzoek zijn gedaan door de overheid en daaruit bleek dat er “geen schoten werden gelost vanuit onze kant”.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Cross
1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
1
Mogelijk toch limiet op aantal reizigers Schiphol tijdens zomermaanden
De Amsterdamse luchthaven Schiphol gaat in mei en tijdens de zomer mogelijk toch weer een limiet instellen op het aantal reizigers dat dagelijks vanaf de luchthaven mag vertrekken. De afhandelaars op de luchthaven komen nog altijd honderden mensen tekort en als ze dat probleem niet binnen enkele weken hebben opgelost, zal Schiphol moeten ingrijpen. Dat heeft Ruud Sondag, de topman van de luchthaven, vandaag medegedeeld in een interview met Het Financieele Dagblad. -
-
HLN Shop
Adrenalinejunkie? Hier kan je tegen 60 km/u over het ijs vlammen
De komende weken zal er - naar jaarlijkse gewoonte - opnieuw veel geschaatst, geskied en gesnowboard worden. Maar de winterpret opsnuiven kan nog avontuurlijker! Wat dacht je van racen op het ijs? Ijskarten, goed voor een stevige adrenalineboost, is een ware wintertrend aan het worden. HLN Shop maakt er jou alvast warm voor. -
Spaans hooggerechtshof bepaalt dat man naakt over straat mag lopen: “Niets illegaals aan”
Een man die naakt over straat liep, heeft niets illegaals gedaan. Dat heeft het hooggerechtshof in Spanje bepaald. Alejandro Colomar kwam zelf in adamskostuum bij de rechter aan. -
Kinderrechtencommissaris bezorgd: “We mogen niet gewoon worden dat jongeren op straat slapen”
Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens klaagt vandaag in een opiniestuk in De Morgen de alarmerende situatie aan van jonge asielzoekers in ons land. "Dat jongeren op straat moeten slapen, mogen we niet gewoon worden.” -
Europese Commissie vraagt EU-landen om Kroatië, Roemenië en Bulgarije in Schengenzone te laten
De Europese Commissie vraagt de EU-lidstaten om Kroatië, Roemenië en Bulgarije zonder dralen volwaardig lidmaatschap van de Schengenzone te gunnen. Momenteel maken al 22 EU- en 4 niet-EU-landen deel uit van het gebied waar geen grenscontroles meer worden uitgevoerd en burgers vrij kunnen rondreizen, maar Nederland en/of Zweden staan een nieuwe uitbreiding mogelijk in de weg.