Oekraïense soldaten met een Amerikaanse Javelin-raket tijdens een militaire oefening in Donetsk. Archiefbeeld van 23 december.
Volledig scherm
Oekraïense soldaten met een Amerikaanse Javelin-raket tijdens een militaire oefening in Donetsk. Archiefbeeld van 23 december. © AP

Baltische staten en Tsjechië leveren wapens aan Oekraïne: “Hopen van harte dat Oekraïne ze niet hoeft te gebruiken”

Estland, Letland en Litouwen zullen antitank- en luchtafweerraketten naar Oekraïne sturen, en Tsjechië artilleriegranaten. Dat hebben de verschillende ministeries van Defensie van de vier landen vrijdag aangekondigd. Berlijn toont zich vrijdagavond niet opgezet met de plannen: ‘The Wall Street Journal’ weet dat Berlijn de Esten weigert de benodigde toestemming te geven om in Duitsland gemaakte wapens naar Oekraïne te sturen.

6 reacties

 • Frank Janssens

  4 maanden geleden
  Waarom laat men de inwoners van Oekraïne niet zelf stemmen om te weten bij welk land ze willen horen? Een volksraadpleging. Maar ja dat wordt door het Westen als ondemocratisch bestempeld. Oekraïne is net al ex Joegoslavië een land met verschillende etnische groepen. De Russen en andere bevolkingsgroepen van Oekraïne zijn tweede rangsburgers daar. Geen oorlog! Laat het volk kiezen en alles is OK: Maar waar mag het volk kiezen in Europa??
 • jaak Peeters

  4 maanden geleden
  Ook ik wijs de Amerikanen met de vinger. Hun gekonkel zou wel eens tot een kernoorlog kunnen leiden en die wordt dan op onze bodem uitgevochten. Onze amerikaanse "bondgenoten" zullen dan rap hun schop afkuisen.
 • mark germanus

  4 maanden geleden
  De Ami's geven die wapens aan hun om ze aan Ukraine te geven. Amerika wil kost wat kost onrechtstreeks oorlog met Rusland en basissen aan de Zwarte Zee. Duitsland is schijnheilig, ze geven géén wapens, maar een veldhospitaal. Eens zien moest er oorlog van komen, hoeveel Nato leden bereid zullen zijn om hun soldaten te sturen om te vechten tegen de Russen? En in Europa zal het uitgevochten worden, niet in de US ! Denk daar maar eens aan !
 • Ives Ameel

  4 maanden geleden
  En de kassa rinkelt wat wil je meer.
 • Jean Vangronsvelt

  4 maanden geleden
  Deze communistische comedie om de corona te verbloemen.
 1. Amerikaanse wapens gaan via Baltische staten naar Oekraïne

  Amerikaan­se wapens gaan via Baltische staten naar Oekraïne

  Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Litouwen, Letland en Estland toestemming gegeven om in de VS gemaakte raketten en andere wapens naar Oekraïne te sturen, melden diverse bronnen aan persbureau Reuters. Het ministerie bevestigt de overdracht, en zegt dat dit ook voor Groot-Brittannië geldt, maar wil niet zeggen om welke wapens het gaat. Joe Biden heeft woensdag tijdens een speech ter ere van zijn eerste jaar als president voorspeld dat Rusland zijn buurland zal binnenvallen.