Avondklok in Nederland start vanaf 21 uur
In Nederland wordt vanaf zaterdag een avondklok van kracht die loopt van 21 uur tot 04.30 uur. Dat kondigde minister van Justitie Ferd Grapperhaus aan na afloop van een debat in het parlement over de coronacrisis.
Delen per e-mail
De demissionaire regering zette eerder in op een avondklok die om 20.30 uur begint, maar dat stuitte op verzet in de Tweede Kamer. Een aantal partijen stelde voor de avondklok een half uur later te laten ingaan.
De maatregel duurt tot en met 9 februari, een verlenging is echter niet uitgesloten. Het Nederlandse kabinet wil de verstrenging wel “zo snel mogelijk weer de prullenbak in”.
In een advies staat dat de avondklok kan zorgen voor een afname van de besmettingen met 8 tot 13 procent. Dat de spertijd nu een half uur later ingaat, zal volgens de minister maar “een heel klein stukje effect hebben” op dat percentage. “Het zal nu misschien 7 tot 12 procent zijn. Maar ik denk dat het nog steeds een groot effect heeft. Je dwingt mensen om te zeggen: ik blijf toch een avond thuis.”
Thuiswerk
Ook minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge denkt niet dat dat half uur een groot probleem vormt. Het belangrijkste is dat mensen hun gedrag aanpassen. “Uiteindelijk zijn het niet de maatregelen die het verschil maken, maar ons gedrag.”
De regering gaat ook kijken naar een strengere handhaving op het werk. De inspectie mag tot nu toe enkel de werkzaamheden stilleggen als een bedrijf de regels overtreedt. Voortaan zou ook een sluiting mogelijk moeten zijn. “Maar ik heb liever niet dat de overheid bepaalt wie moet thuiswerken en wie niet”, aldus premier Mark Rutte.
Testen met publiek
De hoop blijft intussen overeind dat vanaf 1 juli grote festivals en andere evenementen met veel publiek mogelijk zullen zijn. Als dat niet zou lukken, komt er een garantiefonds met 300 miljoen euro. Het parlement had hier op aangedrongen.
Vanaf februari zijn zeer beperkt proefevenementen weer mogelijk. Deze praktijktesten - zogenoemde fieldlabs - moeten toelaten informatie te vergaren over de besmettingsrisico’s tijdens activiteiten met veel publiek. Het gaat onder meer om enkele concerten en voetbalwedstrijden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
-
4
Nederland verlengt avondklok wellicht tot 30 maart: “Grotere versoepelingen pas eind maart”
De avondklok in Nederland wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd tot 30 maart en ook grote versoepelingen zijn mogelijk pas aan het einde van deze maand te verwachten. Bronnen melden dat naar aanleiding van het beraad vandaag waar de meest betrokken ministers zich over de coronacrisis lieten bijpraten door deskundigen. -
31
Eindelijk: weer dansen, juichen en flirten. Nederland test groot dance-event
Zo’n 1.350 Nederlandse dancefans beleefden zaterdagmiddag hun feestelijkste uitstapje in ruim een jaar tijd. Tijdens een testevenement in de Ziggo Dome in Amsterdam mocht er eindelijk weer even gedanst, gejuicht én geflirt worden. -
73
Minister Verlinden over reisverbod tijdens paasvakantie: "Als situatie op 26 maart is verbeterd, kunnen we misschien besluiten grenzen te heropenen”
-
18
Zuster gaat voor veiligheidstroepen in Myanmar staan: “Dacht dat ik zou sterven”
Zuster Ann Roza Nu Tawng gaat de wereld rond. De non uit Myanmar ging in Myitkyina tussen gewapende veiligheidstroepen staan om hen tegen te houden nog op burgers te schieten. Ze smeekte de soldaten: “Dood mij, aub, ik wil geen mensen zien sterven”. Ze dacht ook écht dat ze die dappere daad met haar eigen leven zou bekopen en was daartoe bereid, zo zei ze achteraf in een interview.
2 reacties
Nathalie Jayden
Denis Van den broeck