Archiefbeeld. Suhail Shaheen, woordvoerder van de taliban, contacteerde  de Australische BBC-reporter Yalda Hakim vanuit Qatar.
Volledig scherm
Archiefbeeld. Suhail Shaheen, woordvoerder van de taliban, contacteerde de Australische BBC-reporter Yalda Hakim vanuit Qatar. © AP

Australische BBC-reporter krijgt telefoon van talibanwoordvoerder tijdens live-uitzending

Een Australische BBC-reporter met Afghaanse roots kreeg zondag tijdens een live-uitzending telefoon van een talibanwoordvoerder. In een gesprek van een half uur deed Suhail Shaheen de plannen van de radicaalislamitische beweging uit de doeken. 

  1. Populariteit president Biden daalt fors na taliban-opmars, EU-buitenlandchef: “We moeten met de taliban praten”

    Populari­teit president Biden daalt fors na taliban-op­mars, EU-buitenland­chef: “We moeten met de taliban praten”

    Op de luchthaven van Kaboel in Afghanistan landen en vertrekken opnieuw vliegtuigen. Er is een eerste toestel van Defensie vertrokken richting Islamabad (Pakistan). Inmiddels hebben de taliban verzoenende taal gesproken tijdens een persconferentie. “Er zal niemand in Afghanistan iets overkomen”, klonk het. Voorts gaf de taliban aan vrouwenrechten te verdedigen, maar wel binnen het kader van de sharia. Ondertussen proberen nog altijd duizenden aan het Westen gelieerde Afghanen het land te ontvluchten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd open te staan voor de “gecontroleerde” opvang van “bijzonder kwetsbare” Afghaanse vluchtelingen, maar ze heeft tegelijkertijd toegegeven dat het moeilijk wordt daarover een akkoord te vinden met haar Europese partners. Herlees hier het liveblog van dinsdag 17 augustus.