Aung San Suu Kyi verschijnt binnenkort weer in het openbaar
De afgezette Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi verschijnt over een paar dagen weer in het openbaar, in de rechtbank. In een eerste interview sinds de staatsgreep door het leger, op 1 februari, zegt juntaleider Min Aung Hlaing verder nog dat Suu Kyi thuis is en in goede gezondheid verkeert.
Sinds de staatsgreep was Suu Kyi niet meer in het openbaar verschenen. De rechtbankzittingen woonde ze tot dusver bij via videoverbindingen, en met haar advocaten had ze nog geen rechtstreeks contact. De junta riep veiligheidsredenen in om een privégesprek tussen Suu Kyi en haar advocaten te weigeren. Maandag wordt ze in de rechtbank in hoofdstad Naypyidaw verwacht.
De Nobelprijswinnares voor de Vrede wordt onder meer vervolgd omdat ze tijdens de verkiezingscampagne van november vorig jaar de coronaregels overtreden zou hebben, omdat ze illegaal walkietalkies bezat en omdat ze staatsinformatie gedeeld zou hebben.
Gevraagd naar wat hij denkt over wat Suu Kyi verwezenlijkt heeft, antwoordt de legerleider dat ze “alles heeft gedaan wat ze kon”. Min Aung Hlaings eerste interview sinds de staatsgreep was met Phoenix Television, een Chineestalige zender uit Hongkong. Persbureau Reuters bericht over enkele fragmenten uit dat gesprek die zaterdag vrijgegeven werden.
Het leger nam de macht over omdat bij de verkiezingen fraude gepleegd zou zijn, maar van die claim is er geen onafhankelijk bewijs. Suu Kyi’s partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), won die verkiezingen met een overweldigende meerderheid. Vrijdag dreigde de voorzitter van de kiescommissie, die aanleunt bij het leger, er nog mee de NLD te ontbinden.
812 doden en 4.000 gevangenen
De bevolking in Myanmar komt al maandenlang op straat om te protesteren tegen de staatsgreep. Het leger treedt met harde hand op tegen deze protesten. Er zijn, volgens een mensenrechtenorganisatie, al zeker 812 mensen omgebracht en minstens 4.000 mensen zijn naar de gevangenis gestuurd. Suu Kyi en vele van haar medestanders werden van bij het begin van de staatsgreep opgesloten.
Lees meer:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
-
Spaargids.be
Oordoppen op maat: welke korting krijg je via het ziekenfonds?
Ook deze zomer gaat er geen weekend voorbij of je kan wel ergens een festival bijwonen. Om te genieten zonder risico op permanente gehoorschade, draag je het best oordoppen op maat. Goedkoop zijn die niet, maar ze bieden de beste bescherming zonder dat je aan klankkwaliteit inboet. Bovendien helpt je ziekenfonds je een handje. Spaargids.be geeft een overzicht van de kortingen die je mag verwachten. -
Poolse president ondertekent omstreden wet over Russische invloed
De Poolse president Andrzej Duda heeft een omstreden wet ondertekend die bepaalt dat een onderzoekscommissie wordt ingezet om de mogelijke invloed van Rusland in Polen na te gaan. -
-
Moskou vreest voor “grootschalig Oekraïens offensief” door westerse wapenleveringen
-
VN: “Helft bevolking Myanmar onder armoedegrens in 2022"
De armoede in Myanmar zou vanaf volgend jaar kunnen verdubbelen en de helft van de bevolking treffen. Dat is het effect van de pandemie en van de staatsgreep tegen regeringsleider Aung San Suu Kyi, zo hebben de VN vrijdag aangegeven. -
Mijntelco
Populaire smartphonedeals onder de loep: interessant of te mooi om waar te zijn?
Om de zoveel tijd pakken telecomoperatoren ermee uit op hun website: interessant ogende smartphonedeals. De nieuwste smartphone van Apple of Samsung tegen een zeer voordelige prijs, in ruil voor een abonnement bij een provider: het doet heel wat klanten overstag gaan. Maar zijn die deals ook voordelig? En zo nee, zijn er dan totaal geen zaakjes te doen? Mijntelco.be pluist het uit. -
Demir: 79 procent van de Vlamingen is voorstander van nationale parken
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer