Leden van de garde laten zich uit een helikopter op het schip zakken.
Volledig scherm
Leden van de garde laten zich uit een helikopter op het schip zakken. © AFP

Audiofragmenten opgedoken van radioverkeer tussen Brits en Iraans oorlogsschip

buitenlandNu Iran en Groot-Brittannië na de inbeslagname van een Britse tanker in een tankercrisis verzeild zijn geraakt, zijn audiofragmenten van het incident opgedoken. Zo is onder meer te horen hoe de Iraniërs aan het Britse marineschip HMS Montrose zeggen dat ze de Stena Impero omwille van veiligheidsredenen willen inspecteren. 

12 reacties

 • Said Mezi

  2 jaar geleden
  @ Luke Vincke, ben blij dat er nog mensen zijn die zoals u denken en zich niet laten misleiden hoedje af !
 • Luke Vincke

  2 jaar geleden
  @ Jos Verelst Hoe wil je dan "hard terugslaan" tegen Britse piraten zoals bij Gibraltar? Ze ophangen zoals de Britten zelf nog deden in de 18de eeuw? En dergelijke actie uitgevoerd door een staat werd altijd zonder uitzondering beschouwd als een oorlogsdaad. Je kunt Iran niet verwijten wat je goedkeurt voor GB. Het is wel ingebakken in het koloniale Westerse denkpatroon.
 • Paul De Mol

  2 jaar geleden
  Jos Verelst: En wat dan met de Britse piraterij bij Gibraltar? Is daar nu geen vrije doorvaart meer mogelijk? Het wordt hoog tijd om die overmoedige kolonialistische westerse regimes een lesje te leren.
 • yves power

  2 jaar geleden
  Volgende keer moeten ze die helikopter gewoon uit de lucht schieten als ze de kans hebben
 • Werner Van den brouck

  2 jaar geleden
  De Britten hadden de Iraanse tanker in Gibraltar niet in beslag moeten nemen, nu zitten ze met een gebakken brood van eigen deeg..
 1. “Britse scheepvaart moet en zal beschermd worden”: Iran en Groot-Brittannië plegen telefonisch overleg over ‘tankeroorlog'
  UPDATE

  “Britse scheep­vaart moet en zal beschermd worden”: Iran en Groot-Brittannië plegen telefo­nisch overleg over ‘tankeroor­log'

  De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt en zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif hebben telefonisch overleg gepleegd nadat Iran een Britse olietanker onderschepte in de straat van Hormuz. Hunt beklemtoonde de Britse ontgoocheling, terwijl Zarif wees op de wettelijke grond van de Iraanse acties. Na afloop van een nieuwe nationale veiligheidsraad verklaarde Hunt dat de ‘Stena Impero’ door de Iraniërs onderschept werd in de territoriale wateren van Oman.