De Arecibo-telescoop in Puerto Rico.
Volledig scherm
De Arecibo-telescoop in Puerto Rico. © ap

Astronomen staan voor raadsel: wie of wat stuurt vreemde radiosignalen vanop rode dwergster?

WetenschapAstronomen van de Arecibo Observatory in Puerto Rico hebben radiosignalen opgevangen die afkomstig zijn van de rode dwerg Ross 128. De wetenschappers hebben geen verklaring voor de bron van de signalen. De ster bevindt zich op een afstand van bijna elf lichtjaren van de aarde.

 1. Aardeachtige planeet is mogelijk 'stomende waterwereld'

  Aardeachti­ge planeet is mogelijk 'stomende waterwe­reld'

  Wetenschappers hebben voor het eerst een atmosfeer ontdekt rond een aardeachtige planeet. Ze bestudeerden de planeet GJ 1132b, die 1,4 keer zo groot is als de aarde en 39 lichtjaren van ons verwijderd. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het Astronomical Journal, blijkt dat de planeet omgeven is door een dikke laag gassen die ofwel uit water, methaan of een combinatie van beiden bestaan. De ontdekking van een planeet met een atmosfeer is een belangrijke stap in de zoektocht naar leven buiten ons zonnestelsel.
 2. VN-secretaris-generaal Guterres: “Wereld staat op drempel van nieuw tijdperk”
  5

  VN-secretaris-generaal Guterres: “Wereld staat op drempel van nieuw tijdperk”

  Na zijn benoeming voor een tweede ambtstermijn heeft VN-secretaris-generaal António Guterres tot internationale samenhang tegenover de grote uitdagingen opgeroepen. “Het kan twee kanten uit gaan: instorting en eeuwige crisis of doorbraak en uitzicht op een groenere, veiligere en betere toekomst voor iedereen. Er zijn redenen voor hoop”, zei de 72-jarige Portugees in New York na zijn benoeming. “De wereld staat op de drempel van een nieuw tijdperk”, aldus de VN-topman.