AstraZeneca meldt vertraging in levering vaccins aan EU “door probleem in Belgische fabriek”
De eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie zal kleiner uitvallen dan in eerste instantie was verwacht. Dat heeft AstraZeneca laten weten. De vertraging komt volgens de farmaceut door een “productieprobleem in een Belgische fabriek”, zo vernam Reuters.
Delen per e-mail
“AstraZeneca zal aanvankelijk kleinere hoeveelheden van zijn vaccin van het coronavirus aan de Europese Unie leveren dan oorspronkelijk gepland”, zei een woordvoerster van het farmaceutische bedrijf. Dat is te wijten aan een lagere productie in een vestiging “binnen onze Europese leveringsketen”, klonk het. Maar er zijn geen plannen om leveringen te vertragen, voegde ze eraan toe.
AstraZeneca ging in haar communicatie niet dieper in op welke vestiging in welk land het ging, maar volgens Reuters komt het door productieproblemen in een fabriek in België gerund door partner Novasep. De farmaceut zou dat tijdens een meeting aan EU-functionarissen hebben verteld.
Novasep produceert in ons land het coronavaccin voor AstraZeneca en is gelegen in Seneffe, in de Waalse provincie Henegouwen. Het bedrijf was vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.
Om welke hoeveelheden het juist gaat, is nog niet geweten. Volgens een hoge EU-functionaris gaat AstraZeneca 31 miljoen dosissen afleveren in het eerste kwartaal van 2021. Dat is 60 procent minder dan de bedoeling was. Over de gevolgen voor de 80 miljoen doses die voor het tweede kwartaal zijn besteld, zou het Brits-Zweedse farmabedrijf nog geen duidelijkheid kunnen geven.
België bestelde 7,5 miljoen doses
De Europese Commissie heeft met AstraZeneca een contract gesloten voor de aankoop van tot 400 miljoen doses, waarvan 7,5 miljoen doses naar ons land zouden gaan. Zelf liet de farmaceut weten in februari en maart “tientallen miljoenen doses” te zullen leveren aan de EU-landen, terwijl de productie “verder wordt opgevoerd”.
Volgens de Duitse krant Bild zijn de vertraagde vaccinleveringen onder meer het gevolg van de recente virusmutaties uit Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Brazilië, die besmettelijker worden geacht dan het klassieke coronavirus. Wetenschappers van Oxford werken aan een aangepaste versie van het vaccin, dat ook bescherming tegen de nieuw opgedoken coronavarianten biedt.
Overzicht van de belangrijkste coronavarianten:
In verscheidene tweets laat eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides weten dat de Europese Commissie niet tevreden is met deze gang van zaken.
“We drongen aan op een precies leveringsschema, waarop de lidstaten hun vaccinatieprogramma konden afstemmen (...) De Europese Commissie zal bij AstraZeneca aandringen op maatregelen die de voorspelbaarheid en stabiliteit van de leveringen verhogen en op een versnelling van de distributie van de doses”, aldus Kyriakides.
Europese medicijnwaakhond
Het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die eind januari groen licht voor gebruik van het middel.
De regeringsleiders van Estland, Letland en Litouwen sloten zich vrijdag aan bij een groeiend aantal EU-landen die een distributie van AstraZeneca’s vaccin vragen nog voordat het is goedgekeurd. Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken en Griekenland zouden dit al gevraagd hebben.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De nieuwe Koude Oorlog lijkt te beginnen... op de maan
-
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
-
Eerste bezoek van Trump aan New York sinds vertrek uit Witte Huis
De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft maandag een bezoek gebracht aan zijn geboortestad New York, voor het eerst sinds hij uit het Witte Huis is vertrokken. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Vandenbroucke verzekert: "Geen 'dode stock' aan vaccins meer in de diepvries"
Op dit moment ligt er nagenoeg geen 'dode stock' aan coronavaccins meer opgeslagen in de hubziekenhuizen die de vaccins verdelen. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vandaag in de Kamer. “Er zitten er nog veel in de diepvries, maar dat komt omdat we volgende week beginnen met de tweede prik van wie al een eerste inenting kreeg. Dat moet volgende week dus enorm accelereren.” -
Federale regering overweegt geen juridische stappen tegen Pfizer: “Dat is het laatste wat we nu moeten doen”
De federale regering is niet van plan om juridische stappen te ondernemen tegen farmabedrijf Pfizer vanwege de vertraagde leveringen van zijn coronavaccin. "Er moet transparantie en duidelijkheid zijn, maar ik ben er niet van overtuigd dat een juridische strijd openen de oplossing is", zei premier Alexander De Croo (Open Vld) vandaag in de Kamer.
42 reacties
Erik Meers
mertens jean
Christian Deckers
willy goelen
André Christiaens