Pascal Soriot, CEO van AstraZeneca.
Volledig scherm
Pascal Soriot, CEO van AstraZeneca. © Reuters

AstraZeneca en Europa botsen over vaccinleveringen: “Maak contract openbaar”

Het is niet duidelijk of farmabedrijf AstraZeneca vanavond nog deelneemt aan een vergadering met de Europese Commissie en de EU-landen over zijn vaccinleveringen. Een woordvoerster van de Europese Commissie bevestigt dat AstraZeneca heeft laten weten zich uit de vergadering terug te trekken. Het bedrijf zelf verklaart dat het tóch zal deelnemen. Sinds AstraZeneca liet weten dat de eerste levering van coronavaccins aan Europa lager zal uitvallen, zit het er bovenarms op tussen de farmareus en de Europese Commissie. Die laatste eist nu dat AstraZeneca het afgeklopte contract openbaar maakt.

19 reacties

 • DIRK VAN BRUSSEL

  1 maand geleden
  Bravo, en dat allemaal op de kap van de bevolking. Het heeft WEL zin om het contract openbaar te maken, zo weten we wie waarheid zegt en wie liegt. En wie liegt heeft daar een reden voor.
 • DAVID VAN LAER

  1 maand geleden
  Hoe kan men nu nog een contract openbaar maken en aanvechten het is voor het grootste gedeelte een Brits bedrijf en over zaken geschillen tussen de EU en Groot Brittannië kan het Europees hof niet meer beslissen. Vermits de Britse wetgeving inzake niet bij in het akkoord over de brexit is opgenomen, en zo zijn er nog heel wat koude douches die ons maar ook de Britten te wachten staan in de nabije toekomst. Dit is slechts het begin van dingen die niet meer vanzelfsprekend zijn na de brexit.
 • Jan Van de Velde

  1 maand geleden
  Een contract openbaar maken heeft geen zin, het is de rechter die oordeelt, in dit geval het hof van Justitie van de EU. Politici blijken niet te snappen dat geen enkele producent voldoende capaciteit heeft om miljoenen doses te produceren op een paar maanden tijd en dat niemand massaal begint te produceren vooraleer de EU het vaccin op de interne markt heeft toegelaten!
 • guy helsen

  1 maand geleden
  Waarom wachten om het zelf openbaar te maken ? Ziet iedereen hoe de vork in de steel zit.
 • Frank De Rycke

  1 maand geleden
  Europa gaat zelf over de ganse lijn in de fout ... veel te laat , ik kan nog altijd niet begrijpen dat men voor het ganse Europa aan elk land de beslissingen zelf liet treffen ! Als het over het financiële gaat dan zijn we wel allemaal goed om te spijzen ...
 1. Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken

  Make-up, wijn of inkt op je leren handtas? Zo verwijder je zelfs de lastigste vlekken

  Een foundation- of lipstickvlek op je lievelingstas? Wat je ook doet, ga de vlek niet met water te lijf! Zo maak je de schade alleen maar groter. Ook dure wondermiddeltjes hoef je niet in huis te halen. Dé ideale bondgenoot bij lastige vlekken op je leren tas is goedkoper dan je denkt. Meer zelfs, je hebt het vast in huis. Vaseline is afkomstig van petroleum en slaagt er daarom als geen ander in om vuildeeltjes te capteren zodat je ze makkelijk kan verwijderen. Smeer een royale hoeveelheid van de klassieker op de make-up vlek. Laat even inwerken en verwijder het goedje met een vochtige doek. Herhaal indien nodig. Laat de crème een vette glans na op je handtas? Wrijf het overtollige vet weg met een beetje milde detergent op een zachte doek.
 1. Nederlandse cafébaas opent maand te vroeg én schenkt gratis drank op terras
  Play

  Nederland­se cafébaas opent maand te vroeg én schenkt gratis drank op terras

 2. Verkeersagent trekt vanuit het niets zijn wapen en dreigt bestuurder dood te schieten
  Play

  Verkeers­agent trekt vanuit het niets zijn wapen en dreigt bestuurder dood te schieten