Demonstranten herdenken in augustus 2020 Elijah McClain.
Volledig scherm
Demonstranten herdenken in augustus 2020 Elijah McClain. © AFP

Artsen en agenten aangeklaagd wegens dood ongewapende zwarte twintiger in de VS

Drie politieagenten en twee artsen zijn in de Amerikaanse staat Colorado aangeklaagd vanwege de dood van de zwarte Elijah McClain. Die 23-jarige man kwam in augustus 2019 in Aurora, niet ver van Denver, om het leven nadat agenten hem in een wurggreep hielden en een injectie met het verdovende middel ketamine toedienden. De zwarte McClain overleed vermoedelijk aan een hartstilstand. Dat gebeurde enkele maanden voordat George Floyd in Minneapolis door een politieagent werd gedood.

 1. Weduwe Chovanec is wanhoop nabij: “Ik smeek al 3,5 jaar. Het maakt me zo moedeloos”
  PREMIUM

  Weduwe Chovanec is wanhoop nabij: “Ik smeek al 3,5 jaar. Het maakt me zo moedeloos”

  Exact een jaar geleden klaagde Henrieta Chovancová (42) aan dat er in ons land geen ernstig onderzoek werd gevoerd naar het overlijden van haar man, Jozef Chovanec (38). De Slovaak was meer dan twee jaar daarvoor overleden nadat de politie hem in de luchthaven van Charleroi van een vliegtuig had gehaald en urenlang had opgesloten in een cel. Ze heeft het gevoel dat ze een jaar na het uitlekken van de pijnlijke beelden van haar man nog altijd even ver staat. “De politici hebben voor de camera’s veel blabla verkocht. Alles zou zogezegd tot op het bot worden onderzocht.” Ze is de wanhoop nabij. “Eerlijk: ik geloof er niet meer in.”
 2. Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later
  Livios

  Je leven lang genieten van je eigen huis? Zo creëer je een woning op maat van nu én later

  De nieuwe generatie 50-plussers is meer bezig met haar toekomst en hoe ze wil wonen. Vier op de tien 50-plussers willen zelfs nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning, op maat van hun oude dag. Bijna de helft van hen kiest resoluut voor een appartement. Dat blijkt uit een woononderzoek van vastgoedspecialist Hillewaere. Maar hoe ziet zo’n woning voor levenslang wonen eruit? En moet je daarvoor altijd verhuizen? Bouwsite Livios zocht het uit.
 1. Costa Ricaanse gymnaste brengt hulde aan Black Lives Matter-beweging

  Costa Ricaanse gymnaste brengt hulde aan Black Lives Mat­ter-beweging

  De Costa Ricaanse turnster Luciana Alvarado heeft op de Olympische Spelen tijdens na haar vloeroefening hulde gebracht aan de "Black Lives Matter"-beweging. De 18-jarige, zelf van gemengde afkomst, beëindigde haar oefening in de kwalificatiereeksen door te knielen, haar rechtervuist in de lucht te steken en haar linkerarm achter haar rug te houden. Die houding werd wereldberoemd tijdens protestdemonstraties na de moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd.