Arts in Zuid-Afrika: “Onterecht afgestraft omdat we meteen alarm sloegen en kennis deelden”

“Wij zijn zeker bezorgd, maar niet in paniek. In Europa is er meer paniek”, dat zegt dokter Hugo Tempelman, een Nederlandse arts die een onderzoekscentrum leidt in Zuid-Afrika. “We zien dat de omikronvariant zich snel verspreidt, maar op dit moment zijn er geen bewijzen dat het meer dood tot gevolg heeft of zorgt voor meer opnames op intensieve zorg.” Hij vertelt erover bij HLN LIVE en uit ook kritiek op de vele reisbeperkingen die verschillende landen invoeren ten opzichte van Zuid-Afrika: “We hebben direct alle data gedeeld en iedereen gealarmeerd. De reactie daarop doet me schaamte krijgen om Europeaan te zijn. Onze goede bewaking wordt afgestraft met impulsieve reacties.”

 1. IN BEELD. Manifestatie bij omstreden waterreservoir in Frankrijk loopt helemaal uit de hand

  IN BEELD. Manifesta­tie bij omstreden waterreser­voir in Frankrijk loopt helemaal uit de hand

  Rond een omstreden waterreservoir in aanbouw in Frankrijk is het deze middag tot confrontaties gekomen tussen manifestanten en de ordediensten. In Sainte-Soline, in het departement Deux-Sèvres, waren duizenden mensen samengekomen, ondanks een verbod daarop. De autoriteiten hadden 3.200 gendarmes en agenten gemobiliseerd om de verboden manifestatie te beteugelen. De protesten zijn gericht tegen een project voor waterreservoirs, bedoeld voor de landbouw.
 2. Bergen afval, afgelaste treinen en gesloten trekpleisters: is een citytrip in Parijs een goed idee? Twee Vlamingen getuigen
  PREMIUM
  5

  Bergen afval, afgelaste treinen en gesloten trekpleis­ters: is een citytrip in Parijs een goed idee? Twee Vlamingen getuigen

  Ondanks de haast apocalyptische beelden, trekken nog steeds Thalys-treinen vol toeristen naar Parijs. Maar is dat een goed idee als de Lichtstad letterlijk in brand staat? Kan je het Louvre bezoeken, gezellig koffie drinken in Montmartre en geraak je overal met de metro? We vroegen het aan twee Vlamingen voor wie Parijs een tweede thuis is. “In sommige quartiers wordt het vuilnis opgehaald door een privéfirma, in andere door de gemeente. De ene staakt, de andere niet.”