Armlastig Argentinië en IMF sluiten deal over recordschuld
Na meer dan een jaar intensief onderhandelen is er een overeenkomst op hoofdlijnen tussen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Argentinië over de schuldenlast van het Zuid-Amerikaanse land. Argentinië heeft een schuld van ruim 44 miljard dollar (bijna 40 miljard euro) bij het fonds. President Alberto Fernández is opgelucht.
Het akkoord wordt als een doorbraak gezien in de gespannen verhoudingen tussen Argentinië en het IMF. President Fernández had er vanaf het begin van zijn ambtstermijn in 2019 al op gehamerd dat de schuld onbetaalbaar was. Een belangrijke betalingsdeadline van ruim 700 miljoen dollar die vrijdag verliep, zette extra druk op de onderhandelingen. De internationale dollarreserves van het land zijn zo goed als op, terwijl de komende twee jaar tientallen miljarden dollars terugbetaald moeten worden. Dankzij het akkoord mag het land de aflossing daarvan nu enkele jaren uitstellen.
De deal is onder meer bedoeld om de Argentijnse economie te laten groeien, waardoor het land meer dollars kan verdienen om zo uiteindelijk de lening af te kunnen lossen. Volgens de Argentijnse minister van Financiën Martín Guzmán zal er de komende vier jaar nog niets worden afgelost. In ruil voor concessies van het IMF, heeft de Argentijnse regering toegezegd het begrotingstekort terug te dringen, minder geld bij te drukken en de peperdure energiesubsidies aan de lokale bevolking af te bouwen.
Tekst gaat verder onder foto.
Live op tv
“We hadden een schuld die we nooit zouden kunnen afbetalen. Het zorgde voor geen enkel perspectief. Nu hebben we een redelijke overeenkomst die ons in staat stelt te groeien om zo aan onze verplichtingen te kunnen voldoen”, aldus de Argentijnse president Alberto Fernández in een live-toespraak op de nationale televisie. Volgens hem gaat de overeenkomst niet ten koste van de geplande investeringen om de economie weer enigszins op de rit te krijgen. Fernández verwees ook indirect naar zijn voorganger, Mauricio Macri (2015-2019, die indertijd verantwoordelijk was voor het aangaan van de recordschuld.
Argentinië zit wederom in economisch zwaar weer. Hoewel de economie het afgelopen jaar ruim 10 procent groeide, gaat het ook gebukt onder enorme inflatie (ruim 50 procent in 2021) en leeft meer dan 40 procent in armoede. Officieel staat de werkloosheid op ruim 11 procent van de beroepsbevolking, maar die ligt waarschijnlijk een stuk hoger.
Eind december werd uitgebreid stilgestaan bij het bankroet van 2001, toen het land zich onderdompelde in politieke en economische chaos. In 12 dagen volgden 5 presidenten elkaar op, en bij buitensporig geweld van de autoriteiten kwamen maar liefst 39 mensen om het leven.
Het akkoord tussen Argentinië moet nog wel dichtgetimmerd worden op detailniveau. Daarna moeten zowel de directie van het IMF als het Argentijnse Congres hun zegening geven aan de deal.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
3
Bootongeval met twintigtal geheime agenten op Lago Maggiore: autopsie op lichamen moet meer duidelijkheid brengen
-
Seksverbod in Zeeuwse duinen na overlast van seksende mensen
De overlast van seksende mensen in de duinen van het natuurgebied Oranjezon in Zeeland is volgens de gemeente Veere zo groot dat de politie tegen hen gaat optreden. Als ze betrapt worden, riskeren ze in het vervolg een boete, aldus een woordvoerder.Vrouwenpolder -
Reddingsdiensten zoeken man die van cruiseschip viel in Florida
Voor de kust van Florida is een 35-jarige man van een cruiseschip gevallen. De kustwacht is op zoek naar de man. -
-
Moskou vreest voor “grootschalig Oekraïens offensief” door westerse wapenleveringen
-
Groots, dat kunnen ze wel in Dubai: wordt dit het grootste oceaanherstelproject ter wereld?
Dubai, de futuristische oasestad vol dromen en superlatieven, heeft nu al - om maar iets te noemen - het grootste gebouw ter wereld en het diepste zwembad ter wereld. Nu komt daar mogelijk ook nog het grootste oceaanherstelproject ter wereld bij. Duik even mee in ‘Dubai Reefs’. -
Livios
De zon weren met screens of rolluiken? Zo maak je de juiste keuze
Tijdens warme zomerdagen loopt de temperatuur in huis snel op. Dat kan je voorkomen met zonwering. Zoals rolluiken en screens. Ze hebben deels dezelfde functies. Toch zijn er ook belangrijke verschillen. Bouwsite Livios biedt een leidraad om uit te maken welke oplossing voor jouw (ver)bouwproject het meest is aangewezen. -
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes