Armin Laschet verkozen tot nieuwe voorzitter van partij bondskanselier Angela Merkel
Armin Laschet wordt de nieuwe leider van de Duitse christendemocraten, de partij van bondskanselier Angela Merkel. De centrumkandidaat, die vandaag nog premier is van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, kreeg zaterdag tijdens een online partijcongres de steun van een meerderheid van de ruim 1.000 partijafgevaardigden. Of de nieuwe CDU-leider tegelijk de kandidaat-kanselier wordt, is echter nog geen uitgemaakte zaak, maar Laschet zit nu alvast in poleposition.
Delen per e-mail
De uit Aken afkomstige premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet heeft een goede relatie met Angela Merkel die hij vaak heeft verdedigd, ook in de vluchtelingencrisis van 2015. Laschet benadrukte in zijn campagne de continuïteit met het tijdperk-Merkel te willen waarborgen. Ondanks de vele kritiek die hij als deelstaatpremier had op de coronamaatregelen, kwam hij op in tandem met huidig minister van Volksgezondheid Jens Spahn. Die zou hij graag als vicepremier in zijn eigen kabinet zien, en is één van de populairste politici van Duitsland.
Met Laschet krijgt de CDU-top trouwens een Belgisch tintje: zijn grootvader Hubert Laschet verhuisde in de jaren 20 van de Luikse gemeente Hergenrath naar Aken en diens vrouw werd in Aken geboren uit ouders die afkomstig waren uit Welkenraedt.
Laschet haalde het in twee rondes van de jurist en economisch expert Friedrich Merz, die vooral bij de rechtervleugel van de partij sterk stond en ook tegenkandidaat van huidig voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer was. In de aanloop naar de verkiezing liet Merz weten dat aan het tijdperk Merkel een einde diende te komen en had een meer conservatieve koers voor ogen.
In de eerste ronde was de buitenlandspecialist van de partij, Norbert Röttgen, al afgevallen. Ook hij gold als een centrumkandidaat.
Opvolger Merkel
De nieuwe voorzitter wordt de opvolger van Annegeret Kramp-Karrenbauer. Zij was de gedoodverfde opvolgster van Angela Merkel, maar gooide begin vorig jaar de handdoek na een politiek schandaal in de deelstaat Thüringen.
Dit voorjaar beslist de CDU samen met zusterpartij CSU wie kandidaat-kanselier wordt. Behalve Laschet zullen er nog enkele andere kapers op de kust zijn, zoals diens medekandidaat Spahn en Beiers premier en CSU-voorzitter Markus Söder. Die laatste ontkent voorlopig zich kandidaat te willen stellen, maar waarnemers verwachten dat die kandidatuur nog zal volgen.
Laschets running mate Spahn stelde echter teleur bij de verkiezingen voor ondervoorzitter. Samen met vier andere kandidaten werd hij dan wel verkozen tot mede-ondervoorzitter, maar hij tekende met 589 stemmen met afstand het slechtste resultaat op. Drie van de andere ondervoorzitters kregen rond de 800 stemmen, en de vierde kreeg nog 670 stemmen.
De kwestie van de kandidaat-kanselier wordt overigens meer dan waarschijnlijk pas uitgeklaard in maart, na de deelstaatverkiezingen van 14 maart in Rijnland-Palts en Baden-Württemberg. In die eerste deelstaat is de CDU momenteel de grootste oppositiepartij, in de tweede is ze junior-coalitiepartner van de Groenen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Heeft je leeftijd invloed op de kostprijs van je autoverzekering?
Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat meer dan een derde van alle letselongevallen wordt veroorzaakt door 18- tot 31-jarige bestuurders. Ligt dit aan roekeloos rijgedrag of het ontbreken van ervaring? Ervaring speelt in elk geval een grote rol. Welke impact heeft je leeftijd dan op de premie van je autoverzekering? Independer.be legt het je uit. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Spaanse premier veroordeelt rellen Barcelona: “Vandalisme en geweld zijn onaanvaardbaar”
Na twee rustige nachten zijn er zaterdagavond en -nacht in Spanje opnieuw rellen geweest tegen de arrestatie van de rapper Pablo Hasél voor beledigingen aan het adres van het koningshuis. In de Catalaanse hoofdstad Barcelona pakte de politie dertien mensen op, meldde de regionale politie zondag op Twitter. Premier Pedro Sánchez veroordeelde intussen de rellen bij de manifestaties voor artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting. -
-
PREMIUM7
VTM-reporter Robin Ramaekers trekt door Italië, één jaar na de uitbraak: "Ik durf niet te zeggen dat het ergste achter de rug is"
-
Haan doodt eigenaar in India bij hanengevecht
Een haan die in India gebruikt werd voor hanengevechten, heeft zijn eigenaar bij zo'n gevecht dodelijk verwond. Het dier was uitgerust met een mes en verwondde de man aan zijn kruis toen die probeerde te voorkomen dat de haan ontsnapte. -
Eerste toespraak Trump sinds vertrek uit Witte Huis: “Op een maand tijd van America First naar America Last”
-
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening.