Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Getty Images

Antarctica waarschijnlijk ontdekt door Maori's

Antarctica is waarschijnlijk ontdekt door Nieuw-Zeelandse Maori’s en niet door Europeanen of Amerikanen. Inheemse inwoners van Nieuw-Zeeland maakten vanaf de zevende eeuw lange zeereizen, ook naar het koude continent op de Zuidpool, schrijven onderzoekers in het Journal of the Royal Society of New Zealand.

1 reactie

 • Peter Janssens

  2 dagen geleden
  De piri-reis kaart. Een kaart uit 1513 waar de kust van antarctica op staat voordat ze bedekt was met een ijslaag. Die ijskap zou volgens onze geschiedenisboeken meer dan een miljoen jaar oud zijn. Wie kan daar een sluitende uitleg aan geven?
 1. INTERVIEW. Poolreiziger Alain Hubert (67) na het drama van zijn vriend Dixie Dansercoer: “Hij zou geen vrede hebben met zijn graf in het ijs”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Poolreizi­ger Alain Hubert (67) na het drama van zijn vriend Dixie Dansercoer: “Hij zou geen vrede hebben met zijn graf in het ijs”

  “Zijn vrouw Julie belde me — onverwacht, vond ik. ‘Ik heb slecht nieuws’, zei ze. Ze was in shock, maar ze wou het me zelf vertellen voor ik het drama van Dixie in de media las. Toen ik hoorde wat er die middag was gebeurd in Groenland, wist ik meteen: ‘Dat komt niet goed.’ Helaas.” Alain Hubert (67), de man van al die poolexpedities met Dansercoer, zegt het met stille stem. Verslagen door het verlies van een vriend. “Misschien reis ik op een dag wel naar Groenland voor een laatste groet aan zijn graf van sneeuw en ijs.”