Volledig scherm

Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in ziekenhuisbed

Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse psychiatrische instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.

20 reacties

 • Lise Lauwers

  2 jaar geleden
  Wim cleas wat is dat nu voor een opmerking? Niet wil geholpen worden, vergeet niet dat dit ook een ziekte is. Je beseft pas wat het is als je het zelf hebt meegemaakt. En zonder behandeling kom je er niet uit. Maar dit is wel heel extreem.
 • ed Dams

  2 jaar geleden
  ik moest uiteindelijk mijn sonde voeding zelf verwisselen, ik heb gelukkig niet vast gelegen, maar ik weet nu wel wat anorexia is en doet. maar zonder hulp geraak je er niet uit. spijtig ben ik er terug naar toe aan het gaan. maar als je tegen je zin zaken moet eten die je echt niet lekker vind werkt dat contraproductief zoals bij mij nu. in een rusthuis met bazin die je wil domineren. verkeerd bezig maar doe maar iets.
 • kurt vogelaers

  2 jaar geleden
  Anorexia zo complex wereldje maar nooit mee gemaakt dat ze de patiënten vast binden toch niet waar ik gewerkt heb... het laatste redmiddel voor sommige is ECT hier heb ik veel mensen positief zien door beter worden bij sommige werkt het niet zoals men hoopten maar worden wel stabiel andere genezen en kunnen weer een normaal leven leiden
 • DAVID VAN LAER

  2 jaar geleden
  Onmenselijk hoe je als zorgverlener achter zulk een beleid kan staan, en het nog goedpraten ook! De mensen die daar achterstaan zouden hun diploma's moeten worden afgenomen en zelf anderhalf jaar moeten rondlopen in een dwangbuis dit zijn praktijken van uit de donkere Middeleeuwen en van diverse regimes uit het verleden. Schande
 • wim CLAES

  2 jaar geleden
  wat kan je nog doen als je niet geholpen wil worden, en je tegen jezelf moet beschermd worden? is er een "menselijke" oplossing in dit geval? Buiten euthanasie.
 1. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.