Angela Merkel vertelt over moment dat ze besefte dat Poetin gevaarlijk was: “Dat was het beroemde bezoek met de hond”
De voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een tv-interview verteld over het moment dat ze zich er “ten volle bewust” van werd dat de Russische president Vladimir Poetin gevaarlijk was. De twee leiders ontmoetten elkaar begin 2007 in het zomerverblijf van Poetin in de Russische badstad Sotsji. Hij had zijn hond meegebracht, terwijl hij wist dat Merkel niets van honden moest weten. Daarmee was de toon van de top gezet.
Poetin zou zijn hond - een zwarte labrador met de naam Koni - zelfs aangemoedigd hebben om naar Merkel toe te gaan. Jaren later vertelde hij aan de Duitse krant ‘Bild’ dat het niet zijn bedoeling was om haar angst aan te jagen. “Toen ik ontdekte dat ze niet van honden houdt, heb ik me meteen geëxcuseerd”, klonk het.
Op beelden van de meeting is te zien hoe Merkel duidelijk niet op haar gemak is als de hond in haar richting loopt en Poetin zich lijkt te verkneukelen over de situatie. De voormalige bondskanselier zou een angst hebben opgelopen nadat ze in 1995 door een hond werd aangevallen.
Zwakte
Later vertelde ze aan journalisten dat ze begreep waarom Poetin het gedaan had. “Om te bewijzen dat hij een man was”, klonk het. “Hij is bang van zijn eigen zwakte. Rusland heeft niets. Geen succesvolle politiek of economie. Het enige wat ze hebben is dit.”
De Russische president zei tijdens de top in Sotsji verder dat de val van de Sovjet-Unie “de ergste gebeurtenis van de 20ste eeuw” was. “Ik heb hem toen gezegd dat het voor mij het gelukkigste moment van mijn leven was", aldus Merkel in haar eerste grote interview sinds ze haar post eind vorig jaar verliet. De val van de Berlijnse Muur in 1989 - het bekendste symbool van de Koude Oorlog - betekende voor iemand als zij, die in het communistische Oost-Duitsland woonde, net dat ze eindelijk in vrijheid kon leven.
“Het was toen al heel duidelijk dat er sprake was van een groot meningsverschil. En dat meningsverschil heeft zich alleen maar verdiept”, aldus Merkel. Poetin “haatte” het westerse model van democratie, volgens haar, en hij wilde de Europese Unie “vernietigen”.
De voormalige Duitse bondskanselier verdedigde ook haar politiek richting Rusland en benadrukte dat ze niet naïef was geweest in haar contact met Poetin. Ze zei ook dat ze zichzelf geen verwijten maakte voor de huidige situatie in Oekraïne. Zo was ze in 2008 onder meer gekant tegen het toetreden van Oekraïne en Georgië tot de NAVO. Volgens Merkel was er toen sprake van systematische corruptie door oligarchen in Oekraïne. “Het was niet het Oekraïne dat we vandaag kennen”, klonk het gisteren. “En ik was zeker dat Poetin het niet zou laten gebeuren. Vanuit zijn perspectief zou het een oorlogsverklaring geweest zijn.”
Inval
Ze beklemtoonde verder dat er voor de inval van Rusland in Oekraïne geen enkele rechtvaardiging bestaat. “Het is een objectieve schending van alle internationale wetten en van alles dat ons in Europa in staat stelt om in vrede te leven”, zei ze daarover. “Teruggaan in de geschiedenis en discussiëren over welk stuk grond aan wie zou moeten toebehoren, is het perfecte recept voor oorlog. Dat is geen optie.”
Merkel geloofde naar eigen zeggen ook nooit dat de Russische president overtuigd kon worden met handelsbeloftes. “Militaire afschrikking is de enige taal die hij verstaat”, klonk het duidelijk.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
Kind aangeklaagd voor moord op vrouw en haar twee zoontjes
In de Amerikaanse staat New Hampshire wordt een kind aangeklaagd voor de moord op een vrouw van 25 en haar zoontjes van één en vier jaar oud. Dat heeft de openbare aanklager van de staat donderdag gemeld. De minderjarige wordt beschuldigd van drie moorden met voorbedachten rade en de vervalsing van bewijsmateriaal. -
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken
In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is. -
-
Opnieuw hooggeplaatste Russische commandant om het leven gebracht in Oekraïne: “Poetin heeft twee generaals op één dag verloren”
Eén van de topgeneraals van Rusland, Roman Koetoezov (43), is om het leven gebracht bij hevige gevechten in de Oekraïense Donbas-regio. Dat meldt Alexander Sladkov, een journalist van de Russische staatstelevisiezender Rossiya 1. Ook het Oekraïense leger bevestigt het nieuws. Volgens de Oekraïense militair Dmitry Ivanov was Koetoezov de opperbevelhebber van de troepen van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en “werd hij gedwongen om de aanval te leiden”. Het Russische ministerie van Defensie heeft nog niet gereageerd op het bericht. -
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten. -
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit. -
PREMIUM
ANALYSE. Kiev ligt weer onder vuur omdat Poetin duidelijk wil maken dat hij de voorwaarden stelt
Dat de Russen plotseling weer raketten afschieten op Kiev, betekent niet dat ze de Oekraïense hoofdstad nu toch weer willen veroveren. Ze proberen alleen om het Westen hun voorwaarden op te leggen. Dat laten gebeuren, is niet zo verstandig. Want dan krijgen we het onheil — en de kostprijs — later toch te slikken.