In Egypte werd het eerste democratisch verkozen staatshoofd in 2013 al opzijgeschoven met een bloedige coup.
Volledig scherm
PREMIUM
In Egypte werd het eerste democratisch verkozen staatshoofd in 2013 al opzijgeschoven met een bloedige coup. © EPA

ANALYSE. Tien jaar na de Arabische Lente rest alleen de boodschap dat vrijheid overroepen is en democratie niet deugt

In Tunesië voltrekt zich een staatsgreep en in Libië lonkt er weer een Khadafi naar de macht. Tien jaar na de Arabische Lente lijkt nu ook het laatste beetje hoop voor de regio opgebruikt. Vier dictators zijn daar indertijd onttroond, maar daar kwam meer oorlog van dan vrijheid. En de boodschap die blijft hangen, is dat democratie er niet deugt — ook niet voor ons, westerlingen.

47 reacties

 • Yolande MARIS

  2 weken geleden
  Een groot woord democratie.Als landen zelf de democratie die ze verkondigen met de voeten treden ,hoe halen ze het dan in hun hoofd om dit anderen met geweld te willen opleggen.Onze politici weten nog niet eens meer wat het woord betekent.Dankzij de EU is democratie een synoniem geworden van dictatuur.Het enige verzet komt van Polen en Hongarijen die zich niet laten commanderen door de Duitse heersers.
 • Valentijn Jacobs

  1 maand geleden
  Democratie is zeker het beste staatsstelsel niet, want altijd hebben de machtshebbers de touwen in handen, bekijk gewoon Vlaanderen waar 2,5 miljoen Vlamingen geen enkel recht van spreken hebben federaal, de Franse revolutie schoot voor minder uit de blokken, daarom geef ze zoveel mogelijk brood en spelen en amusement en drank en hou ze kalm, miljoenen overheidssteun voor Pukkelpop zegt meer dan genoeg.
 • vandekempen bart

  1 maand geleden
  overal wonnen de moslimbroeders de verkiezingen en probeerden die daarna de vrijheid af te schaffen en hun macht te verankeren. gaat hier binnen 50 jaar ook gebeuren.
 • Jan vanderwallen

  2 maanden geleden
  Alles begint met eerlijke vrije verkiezingen. Democratie heb je pas als je een perfecte scheiding hebt tussen kerk en staat, maar uiteraard ook tussen de bestuurlijke en rechterlijke macht.
 • Raphael Aertgeerts

  2 maanden geleden
  Ik denk niet dat er 1 land beter is geworden na de Arabische lente. Integendeel!
 1. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.
 2. Russen trekken naar stembus voor parlementsverkiezingen: Google en Apple halen verkiezingsapp Navalny uit appstores

  Russen trekken naar stembus voor parlements­ver­kie­zin­gen: Google en Apple halen verkie­zings­app Navalny uit appstores

  Google en Apple hebben de verkiezingsapp van de Russische oppositieleider Alexej Navalny uit hun appstores verwijderd op de dag dat de Russische verkiezingen beginnen. De techbedrijven liggen al enige tijd in de clinch met de Russische media- en internetwaakhond Roskomnadzor, die dreigde met een boete als de app niet weggehaald zou worden. Rusland beschuldigde Amerikaanse techbedrijven van bemoeienis met de Russische verkiezingen.