Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Photo News

ANALYSE. “Rusland gebruikt de winter als wapen in de strijd met Oekraïne.” Maar deden sneeuw, honger en kou ooit écht de krijgskansen keren?

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zegt dat de Russische president Vladimir Poetin de winter wil gebruiken als oorlogswapen tegen Oekraïne. “Gruwelijk”, noemt hij dat. Correct. Maar het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Een geschiedenisles over letterlijke koude oorlogen over de eeuwen heen.

  1. EXCLUSIEF. Wij spraken met Russisch gemeenteraadslid dat ontslag Poetin eiste, maar nu met gezin op de vlucht is: "Niemand weet wat de Russen écht denken”
    PREMIUM
    6

    EXCLUSIEF. Wij spraken met Russisch gemeente­raads­lid dat ontslag Poetin eiste, maar nu met gezin op de vlucht is: "Niemand weet wat de Russen écht denken”

    “Ik zal tenminste zonder schaamte kunnen antwoorden als mijn kinderen later vragen wat ik deed toen de oorlog begon.” Dat zegt Nikita Joeferev (35), een Russische politicus die het parlement verzocht om Poetin te ontslaan. Een actie die het wereldnieuws haalde. Maar ze kostte hem z’n vaderland, zijn vrouw haar carrière en zijn zonen — vier en acht jaar oud — hun vriendjes. Wij spraken exclusief met Joeferev over de offers die hij bracht, wat de Russen werkelijk denken en waarom Oekraïne volgens hem wel met z'n leger van de Krim moet blijven.