Een verwoeste Russische tank in de oostelijke Oekraïnse provincie Loehansk
Volledig scherm
PREMIUM
Een verwoeste Russische tank in de oostelijke Oekraïnse provincie Loehansk © AFP

ANALYSE. Rusland bindt in, maar dat betekent dat het Westen het écht moeilijk krijgt

Het lijkt erop dat Rusland de bocht heeft gemaakt. Dat het dan toch een elegante uitweg zoekt uit het moeras. De oorlog diende uitsluitend om de Donbas te bevrijden, heet het nu. Het was nooit de bedoeling om steden zoals Kiev te veroveren. Dat is goed nieuws op vlak van mensenlevens. Maar het stelt het Westen ook voor een moeilijke keuze. Tussen een blijvende harde aanpak van Moskou, waar het zelf ook pijn door lijdt — of verslappen en afwachten tot Rusland elders gaat moorden.

119 reacties

 • Patrick Rens

  1 jaar geleden
  De kinderen en de niet fanatieke Oekrainers zijn de grote slachtoffers van politiek gestook en machtswellust van Rusland, Europa en Oekraine zelf, met als grote protagonist Verhofstadt (2014) die de boel daar moest gaan opzwepen.
 • RENE LENAERTS

  1 jaar geleden
  In ieder geval moet het westen wachten tot de situatie op het terrein bevestigt wat Roetskoj ons probeert wijs te maken.Was deze "speciale operatie" geen politiek manoeuvre omdat Poetin het in eigen land steeds moeilijker krijgt?
 • Robert Swillen

  1 jaar geleden
  De sancties die het westen oplegt treft alleen de bevolking , de lobbyisten zullen wel zorgen dat de rijke multinationals niet getroffen worden .
 • Polutnik Ronald

  1 jaar geleden
  Gewoon die extra maatregelen toevoegen en dadelijk uitvoeren , zoals geen voedingswaren leveren aan Rusland en ook geen medicaties meer sturen . Eigenlijk met alles stoppen met leveringen en ook niets meer importeren .
 • Danny Steritmis

  1 jaar geleden
  Biden zegt wat iedereen denkt,maar dit past niet in diplomatische taal,zijn die liegende russen dan zo diplomatisch.