Een medewerker van de CIA helpt de laatste Vietnamese vluchtelingen in een helikopter aan Gia Long Street op 29 april 1975. Een dag later viel Saigon.
Volledig scherm
PREMIUM
Een medewerker van de CIA helpt de laatste Vietnamese vluchtelingen in een helikopter aan Gia Long Street op 29 april 1975. Een dag later viel Saigon. © Hubert Van Es/Bettmann Archive

ANALYSE. Nu Russen weg zijn uit Cherson: waarom niks zo moeilijk is voor een grootmacht als een oorlog winnen

De meeste burgers zijn al een tijd weg uit Cherson. Net als de Russische vlaggen. En ook de soldaten van Poetin trokken zich terug, op bevel uit Moskou. Wat de beslissende veldslag uit de oorlog kon worden, lijkt niet plaats te zullen vinden. Een krijgslist? Een teken van zwakte? Of een tactisch wijze beslissing? Het ziet er alvast naar uit dat Poetin in het schaakspel nog hoogstens een remise kan halen. Een bevroren conflict. Waarom hebben ‘grootmachten’ het zo moeilijk om een conflict in hun voordeel te beslechten?

24 reacties

 • guy meynen

  2 maanden geleden
  Niet allern Clausewitz is relevant doch ook de Chinese generaal Sun Tzu van 25 eeuwen geleden met zijn traktaat : De kunst van de oorlog. Wedden dat Zelinskyi dit aandachtig heeft gelezen ?
 • willy staes

  3 maanden geleden
  Het gaat hier om een economische oorlog , dit is de reden waarom het westen Oekraïne zo enorm steun , petroleum en vooral zeldzamen grondstoffen bevinden zich aldaar in de boden . Het ergste is vooral de duizenden doden die er reeds gevallen zijn , dit voor de rijke baronne die de kleine man voor hen laten vechten.
 • Hans De Tant

  3 maanden geleden
  Dergelijke analyses kunnen beter uitgesteld worden tot na het conflict.
 • Chris Ysebaert

  3 maanden geleden
  In dit geval speelt het zeker ook mee dat Oekraïne superieur bewapend wordt door het Westen. Soldaten die strijden met goede doeltreffende wapens voelen dat ze kunnen winnen terwijl de vijand het met veel minder goede wapens moet doen. De moraal van de russen zat vanaf het begin onder het vriespunt. Als dan ook nog eens een pandoering krijgt met wapens die bijna altijd raak schieten zoals de Javelin en de Himars raketten dan is de goesting om te vechten vlug over.
 • Noel Laperre

  3 maanden geleden
  Fantastisch mooie uitleg voor een verhaal waar voor een paar miljoen families niets anders dan leed en miserie achter schuilt. Terwijl een handvol families der fortuin uit maakt. De geschiedenis herhaalt zich eindeloos.