Sociaal-democraat Olaf Scholz wordt in de bloemen gezet als overwinnaar van de Duitse verkiezingen.
Volledig scherm
PREMIUM
Sociaal-democraat Olaf Scholz wordt in de bloemen gezet als overwinnaar van de Duitse verkiezingen. © Wolfgang Kumm/dpa

ANALYSE. Nee, Duitsland zwenkt niet naar links. Het zwenkt vooral naar iets anders

Het is verleidelijk voor wie het hart ter linkerzijde draagt, om in de Duitse verkiezingsuitslag een nederlaag van rechts te zien. Maar dat is niet wat werkelijk telt. De sociaal-democraten winnen wel, maar doen dat met hun derde slechtste score ooit. Er tekent zich vooral een hang naar verandering af — en die brengt Duitsland nu ook op het gevaarlijke pad van de versnippering.

15 reacties

 • Eddy De Splenter

  3 weken geleden
  Guido Bervoets. Dat ge iets tegen de Vlamingen hebt weten we ondertussen wel . Maar ik betaal evengoed mijn belastingen om u wedde te betalen want ten eerste denk ik dat uw echte naam anders klink . En ten tweede denk ik dat ge wel een politiek mandaat hebt bij een politieke partij .
 • Daniel De Jaeger

  3 weken geleden
  De SPD ging naar de verkiezingen met de belofte om de minimumloon op te trekken naar 12 euro. Gedaan met alleen maar voordelen voor de bedrijven. Volwaardig betaalde jobs, dat hebben ze in gans Europa nodig. Enkel dit zet mensen aan tot werken. Goed zo.
 • Dirk BERX

  3 weken geleden
  De voorspellingen van BDW over een toekomstig onbestuurbaar België gaan nu zelfs voorbij aan de landgrenzen van onze buurlanden !
 • Alfred Bleck

  3 weken geleden
  Misschien nieuwe verkiezingen omdat de liberalen en de groenen geen gemeenschappelijk standpunt zullen vinden als onontbeerlijke coalitiepartners van hetzij de SPD hetzij de CDU.
 • mundone francisca

  3 weken geleden
  Denk dat de enige oplossing zeker niet nog meer links zal zijn want daar heeft de hele EU een les gekregen.Zal meer naar rechts gaan he Guido Bervoets want dat is de enige oplossing voor al die ellende.
 1. Groep Finse mannen die Hitlergroet brengen in concentratiekamp aangeklaagd

  Groep Finse mannen die Hitler­groet brengen in concentra­tie­kamp aange­klaagd

  Een groep Finse vijftigers die de Hitlergroet brachten aan een memoriaal in het concentratiekamp Dachau, in de Zuid-Duitse staat Beieren, zijn niet langer welkom op de site. Ook gaan de autoriteiten klacht indienen tegen de mannen. De groep zou naar eigen zeggen niet hebben geweten dat een groet met gestrekte arm illegaal is in Duitsland. “Ze hadden tot het besef moeten komen dat erop neergekeken wordt”, aldus een politiewoordvoerder.
 2. Voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell overleden door coronavirus en kanker: “Immuunsysteem aangetast”
  Play
  8

  Voormalige Amerikaan­se minister van Buitenland­se Zaken Colin Powell overleden door coronavi­rus en kanker: “Immuunsys­teem aangetast”

  Colin Powell, onder president George W. Bush Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, is maandag bezweken aan complicaties ten gevolge van het coronavirus. Dat meldt zijn familie in een mededeling op Facebook. Powell was de eerste zwarte Amerikaan aan het hoofd van het leger, en later werd hij ook de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken. De oud-minister werd 84.
 3. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?