Sociaal-democraat Olaf Scholz wordt in de bloemen gezet als overwinnaar van de Duitse verkiezingen.
Volledig scherm
PREMIUM
Sociaal-democraat Olaf Scholz wordt in de bloemen gezet als overwinnaar van de Duitse verkiezingen. © Wolfgang Kumm/dpa

ANALYSE. Nee, Duitsland zwenkt niet naar links. Het zwenkt vooral naar iets anders

Het is verleidelijk voor wie het hart ter linkerzijde draagt, om in de Duitse verkiezingsuitslag een nederlaag van rechts te zien. Maar dat is niet wat werkelijk telt. De sociaal-democraten winnen wel, maar doen dat met hun derde slechtste score ooit. Er tekent zich vooral een hang naar verandering af — en die brengt Duitsland nu ook op het gevaarlijke pad van de versnippering.

15 reacties

 • Eddy De Splenter

  1 jaar geleden
  Guido Bervoets. Dat ge iets tegen de Vlamingen hebt weten we ondertussen wel . Maar ik betaal evengoed mijn belastingen om u wedde te betalen want ten eerste denk ik dat uw echte naam anders klink . En ten tweede denk ik dat ge wel een politiek mandaat hebt bij een politieke partij .
 • Daniel De Jaeger

  1 jaar geleden
  De SPD ging naar de verkiezingen met de belofte om de minimumloon op te trekken naar 12 euro. Gedaan met alleen maar voordelen voor de bedrijven. Volwaardig betaalde jobs, dat hebben ze in gans Europa nodig. Enkel dit zet mensen aan tot werken. Goed zo.
 • Dirk BERX

  1 jaar geleden
  De voorspellingen van BDW over een toekomstig onbestuurbaar België gaan nu zelfs voorbij aan de landgrenzen van onze buurlanden !
 • Alfred Bleck

  1 jaar geleden
  Misschien nieuwe verkiezingen omdat de liberalen en de groenen geen gemeenschappelijk standpunt zullen vinden als onontbeerlijke coalitiepartners van hetzij de SPD hetzij de CDU.
 • mundone Francisca

  1 jaar geleden
  Denk dat de enige oplossing zeker niet nog meer links zal zijn want daar heeft de hele EU een les gekregen.Zal meer naar rechts gaan he Guido Bervoets want dat is de enige oplossing voor al die ellende.
 1. Onderhandelingen met Washington zullen geen einde maken aan protesten in Iran, meent ayatollah Khamenei

  Onderhande­lin­gen met Washington zullen geen einde maken aan protesten in Iran, meent ayatollah Khamenei

  De protesten die nu al meer dan twee maanden aan de gang zijn in Iran zullen niet ten einde komen door onderhandelingen met de Verenigde Staten, volgens ayatollah Ali Khamenei. “Washington zal altijd meer eisen”, zo zegt de hoogste religieuze leider van Iran. De aanleiding voor de protesten was de dood van Mahsa Amini, die stierf na haar arrestatie door de zedenpolitie. Volgens Teheran worden de “rellen” aangemoedigd door het Westen, en in het bijzonder door de Verenigde Staten.