Politiewagen die door betogers is vernield tijdens protesten tegen de Cubaanse regering in de hoofdstad Havana
Volledig scherm
PREMIUM
Politiewagen die door betogers is vernield tijdens protesten tegen de Cubaanse regering in de hoofdstad Havana © AFP

ANALYSE. Kan Cuba niet zonder een Castro? Of gaat het communisme aan corona ten onder?

In Cuba zijn er nooit geziene protesten tegen de regering. Net nu die voor het eerst in zes decennia niet meer door een Castro wordt geleid. Maar ligt het daaraan dat het communisme wankelt? Of komt dat door iets anders? De harde aanpak van Cuba onder Donald Trump misschien, die opvolger Joe Biden ondanks zijn verkiezingsbeloften nog niet heeft teruggeschroefd? Of — zoals zoveel tegenwoordig — de coronapandemie?

12 reacties

 • Paulus de Mos

  3 maanden geleden
  Het is meer het Amerikaanse kiessysteem wat dat economisch embargo in stand houd al die jaren Florida is een belangrijke swingstate met veel kiesmannen en hoewel landelijk een kleine groep zijn er in Florida genoeg Cubaanse vluchtelingen en hun nakomelingen die nooit op een partij zullen stemmen die de Cubaanse regering ook maar een centimeter tegemoet komt Genoeg in ieder geval om de uitkomst daar en vaak ook landelijk te bepalen vanwege het aantal kiesmannen in Florida
 • Jozef Van Mellaert

  3 maanden geleden
  Cuba is toch het enige land in de wereld dat aan de WWF-definitie van duurzame ontwikkeling voldoet. Waar is er dan een probleem?
 • lars vandenberge

  3 maanden geleden
  Communisme is mooi in theorie maar mensen zijn te zelfzuchtig van natuur waardoor communisme in de praktijk nooit zal werken en zal vervallen tot een dictatuur. Opmerkelijk dat het nog zo lang goed is gegaan in Cuba want de VS proberen al 60 jaar de bevolking op te ruien om de regering omver te werpen zoals ze dat in andere landen met succes gedaan hebben.
 • RENE VAN EYKEN

  3 maanden geleden
  Dat Amerika het regime in Cuba ten val wil brengen kan ik begrijpen. Maar dat dit moet gaan door de ganse bevolking te verhongeren is voor mij een brug te ver.
 • Jean Vermote

  3 maanden geleden
  Pierre Van den Wijngaert, het was Trump die alles weer terugdraaide.