Veiligheidsagenten met mondmasker bewaken het Instituut voor Virologie in de Chinese stad Wuhan.
Volledig scherm
PREMIUM
Veiligheidsagenten met mondmasker bewaken het Instituut voor Virologie in de Chinese stad Wuhan. © REUTERS

ANALYSE. Hoe sterk zijn de nieuwe aanwijzingen dat het virus uit een laboratorium in China kwam?

Was het dan toch geen verzinsel van Donald Trump, dat het coronavirus uit een Chinees laboratorium is ontsnapt? Of misschien zelfs losgelaten? Die vraag is plots weer zo actueel dat VS-president Joe Biden een nieuw onderzoek bevolen heeft en Facebook de bewering niet langer brandmerkt als ‘fake news’. Wij zetten op een rij welke nieuwe elementen er zijn en wat u daaruit zou kunnen besluiten.

  1. Oekraïners moesten weeskinderen verbergen om Russische deportatie te voorkomen

    Oekraïners moesten weeskinde­ren verbergen om Russische deportatie te voorkomen

    Uren nadat Rusland in februari Oekraïne was binnengevallen, begon het gezondheidspersoneel van een kinderziekenhuis in het zuiden in het geheim plannen te maken om de baby’s te redden. De Russen werden ervan verdacht weeskinderen in beslag te nemen en naar Rusland te sturen, dus begon het personeel van het kinderziekenhuis in de stad Cherson medische dossiers van de weeskinderen te vervalsen, zodat het leek alsof ze te ziek waren om te verhuizen.
  2. Amerikaanse Athena (7) ontvoerd en vermoord door 31-jarige FedEx-bezorger

    Amerikaan­se Athena (7) ontvoerd en vermoord door 31-jarige FedE­x-bezorger

    De 7-jarige Athena Strand uit Wise County, in de Amerikaanse staat Texas, werd eerder deze week als vermist opgegeven. Na een zoekactie van twee dagen vond de politie het lichaam van het meisje vrijdag terug. De dader is een bezorger van de koerierdienst FedEx, die een pakje kwam leveren bij Athena thuis op het moment dat het kind verdween. De 31-jarige man heeft ondertussen bekend dat hij het meisje gekidnapt en gedood heeft.