AFP
Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

ANALYSE. Hoe Macron ondanks ruime zege toch niet op z'n twee oren kan slapen

Emmanuel Macron volgt zichzelf op als president van Frankrijk. In de tweede ronde van de verkiezingen klopte hij uitdager Marine Le Pen met 57,9% tegen 42,1%. Dat is een ruim verschil, maar toch aanzienlijk minder dan vijf jaar geleden. Macron begint binnen een dag of tien aan zijn tweede ambtstermijn. En er staan hem nog spannende weken te wachten.

70 reacties

 • Karine Roeland

  4 maanden geleden
  Het zou fijn zijn mocht iedereen zich aanpassen aan de wetten, de cultuur en tradities van het land waar zij (vrijwillig) gaan wonen. Binnenshuis draagt en doet iedereen wat hij/zij wil, buitenshuis past iedereen zich aan.
 • guido Bervoets

  4 maanden geleden
  Tegen iemand stemmen is net zo legaal en begrijpelijk als voor iemand stemmen. Vraag u ook eens af waarom met dan zo massaal tegen iemand stemt. Daar zijn goede redenen voor hoor.
 • Daniel Van Buggenhout

  4 maanden geleden
  Ook zoals in Belgie is daar zeer ondemocratisch gestemd , met andere woorden , bij gebrek aan beter , en vooral om bepaald partijen de grond in te boren , dat kun je toch moeilijk een democratie noemen , een groot aantal niet gestemd , een groot aantal gestemd vermoedelijk op de persoon waar ze diep in hun binnenste eigenlijk niet willen op stemmen , maar doodsbang zijn voor verandering , dus een grote zege kun je dat moeilijk noemen , terug vijf jaar ellende is een betere benoeming .
 • guido Bervoets

  4 maanden geleden
  Wat opvalt is dat Le Pen, toch extreemrechts, het vooral moet hebben van linkse sociale standpunten - koopkracht, pensioenen, de armen en gezondheidszorg. Zo ook in België met het Vlaams Blok met een links sociaaleconomisch programma dat ze letterlijk overgenomen hebben van de PVDA. Hoe dat moet betaald worden zien ze later wel.
 • Jos Van De Plas

  4 maanden geleden
  @Guido Bervoets, Het staat er wel degelijk. In de Koran zegt God de Almachtige: “O Profeet, zeg tegen je vrouwen, je dochters en de vrouwe van de gelovigen dat ze hun overkleden (Djilbaab) over zich heen laten hangen” (33:59). Het is verplicht voor elke moslimvrouw die de puberteit heeft bereikt om de hijab te dragen. Deze uitspraak is vastgelegd in de Koran, de Soennah en door de consensus van de moslimgemeenschap.
 1. Giorgio Armani en 30 toeristen geëvacueerd door hevige bosbrand op Italiaans eiland
  Play

  Giorgio Armani en 30 toeristen geëvacu­eerd door hevige bosbrand op Italiaans eiland

  Op het Italiaanse eiland Pantelleria zijn zo’n dertig mensen geëvacueerd door een bosbrand. Onder hen ook de 88-jarige Italiaanse modeontwerper Giorgio Armani en zijn gasten. Armani had enkele vrienden uitgenodigd in zijn villa op het eiland. Volgens het persbureau DPA zouden Armani en zijn gasten op zijn jacht zijn gevlucht voor het vuur. De andere mensen werden met een bootje van de brandweer geëvacueerd. De bosbrand legde enkele woningen in de as, maar er vielen geen gewonden. De brand is ondertussen geblust.
 2. Verwoestend noodweer in Zuid-Europa: wind blaast gondel van reuzenrad in Toscane, al 6 doden op Corsica
  Play

  Verwoes­tend noodweer in Zuid-Europa: wind blaast gondel van reuzenrad in Toscane, al 6 doden op Corsica

  Op het Franse eiland Corsica en in Italië heeft het noodweer verschillende mensenlevens geëist. In de Italiaanse regio Toscane zijn twee mensen omgekomen bij noodweer. Er vielen ook verschillende gewonden. Er werden windsnelheden van meer dan 100 kilometer per uur en zware regenval vastgesteld. Onder meer een reuzenrad begon te spinnen en verloor een gondel door de forse wind. In Corsica vielen ondertussen al zes doden en werden alle campings in het zuiden van het eiland ontruimd.