De eerste asielzoekers gingen begin oktober 2022 aan boord van het cruiseschip MS Galaxy in het Westelijk Havengebied.
Volledig scherm
De eerste asielzoekers gingen begin oktober 2022 aan boord van het cruiseschip MS Galaxy in het Westelijk Havengebied. © AFP

Amsterdam wil noodopvang voor asielzoekers op cruiseschip verlengen: alles verloopt er “zeer voorspoedig”

Amsterdam wil de noodopvang voor duizend asielzoekers op een cruiseschip in het Westelijk Havengebied verlengen met een half jaar. Dat schrijft de schepen die bevoegd is voor de opvang, Rutger Groot Wassink, vrijdag in een brief aan de gemeenteraad, nadat de opvangplek positief is geëvalueerd.

 1. Oekraïens koppel komt per ongeluk aan front terecht en wordt beschoten: aangrijpende beelden tonen reddingsactie

  Oekraïens koppel komt per ongeluk aan front terecht en wordt beschoten: aangrijpen­de beelden tonen reddingsac­tie

  Een Oekraïens echtpaar reed vorige zomer per ongeluk naar de frontlinie waar ze onder vuur werden genomen door Russische troepen. De man raakte daarbij zwaargewond, maar zijn echtgenote kon via een opmerkelijke reddingsmissie in veiligheid gebracht worden. Het Oekraïense leger bevestigde namelijk een bericht aan een drone waarmee ze de vrouw konden helpen ontsnappen. De dronebeelden tonen de aangrijpende aanval en reddingsoperatie.
 2. Protesten tegen Franse pensioenhervorming lopen opnieuw uit de hand: politie gebruikt traangas

  Protesten tegen Franse pensioen­her­vor­ming lopen opnieuw uit de hand: politie gebruikt traangas

  In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier, Rennes en Lille. Dat melden Franse media. Vooral in Parijs was het onrustig. Demonstranten richtten barricades op en staken vuilnisbakken in brand, een demonstrant raakte gewond na een duw door een politie-agent. De politie verrichtte tientallen arrestaties en zette traangas in om betogers uiteen te drijven.
 3. Zeven NAVO-landen geven 2 procent uit aan defensie, België op twee na laatste van de klas

  Zeven NA­VO-lan­den geven 2 procent uit aan defensie, België op twee na laatste van de klas

  In 2022 hebben zeven lidstaten van de NAVO - waaronder de Verenigde Staten - meer dan 2 procent van hun bbp uitgegeven aan defensie, het engagement dat de bondgenoten in 2014 zijn aangegaan. België heeft de defensie-uitgaven afgelopen jaar weliswaar opgevoerd, maar laat met 1,18 procent enkel Spanje en Luxemburg achter zich. Dat blijkt uit cijfers die de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, dinsdag heeft bekendgemaakt.
 1. Van de kust van Guayaquil tot de haven van Antwerpen: de grootste drugsbende van het land opgerold
  PREMIUM

  Van de kust van Guayaquil tot de haven van Antwerpen: de grootste drugsbende van het land opgerold

  Javier (een schuilnaam) was 14 toen hij “een pistool kreeg en de straat op moest”, om zo te kunnen toetreden tot de bende van de Ecuadoraanse ‘Carlos El Diablo’. Die topcrimineel importeert met behulp van de Albanese maffia cocaïne naar ons land. Javier gunt ons nu een blik achter de schermen van de internationale superkartels die ook in ons land hoogtij vieren, rouwkransen sturen naar rechters en 4.000 dollar betalen voor een dode agent.