Amerikanen roepen overwinning uit: “IS heeft geen enkel grondgebied meer in Syrië”
Het voormalige gebied van terreurorganisatie IS in Syrië is volgens het Witte Huis volledig heroverd. Dat verklaarde Sarah Sanders, de perschef van het Witte Huis, tijdens een vlucht van een Amerikaans regeringsvliegtuig van Washington naar Florida. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die effectief het laatste bolwerk Baghouz belegeren, hebben de overwinning nog niet uitgeroepen en zeggen dat er nog wordt verder gevochten.
Delen per e-mail
IS is voor 100 procent verslagen, volgens de Amerikaanse president Donald Trump. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de president daar vandaag van op de hoogte gesteld, aldus het Witte Huis. Aan journalisten liet Trump kaarten zien met de heroverde gebieden. “IS gebruikt het internet beter dan bijna niemand anders, maar voor iedereen die gevoelig is voor de IS-propaganda... Ze worden nu op elk niveau verslagen”, zei Trump eerder op de dag op Twitter.
“Nog altijd gevechten”
De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die door de VS gesteund worden, hebben via een woordvoerder laten weten dat er echter nog wel jihadisten zijn die zich niet overgeven en dat er nog geschoten wordt in Baghouz. “Er zijn nog steeds gevechten met overgebleven IS-strijders die zich weigeren over te geven”, aldus SDF-commandant Adnan Afrin aan het Duitse persagentschap DPA. Een website van SOHR-waarnemers toonde beelden van een enorme hoeveelheid mitrailleurs die Koerdische milities zeggen te hebben buitgemaakt op IS.
Gisteren verklaarde de woordvoerder van de SDF al wel dat de eindoverwinning op IS elk moment uitgeroepen kon worden. De Koerdische soldaten voerden in Baghouz inspectie-operaties uit, op zoek naar de laatste strijders. De laatste gevechten in Baghouz vonden dinsdag al plaats, toen de SDF een laatste groot offensief inzette. Vliegtuigen en drones helpen de soldaten op de grond de stad te controleren.
Vijf jaar strijd
Met de overwinning op IS zou er een einde komen aan een vijf jaar durende strijd tegen wat ooit het zelfverklaarde kalifaat was, met een grondgebied over grote delen van Syrië en Irak. De overwinning in Baghouz op IS betekent echter niet dat er geen dreiging meer uitgaat van de terreurgroep.
Strijders zijn ook nog altijd actief in de afgelegen gebieden in Syrië en Irak. Volgens de Verenigde Staten gaat het mogelijk zelfs om “duizenden strijders”, maar die controleren nu dus geen grondgebied meer.
De tijdlijn van het ‘kalifaat’
Als Baghouz echt valt, komt een einde aan het door IS uitgeroepen kalifaat, dat een paar jaar geleden concreet nog een derde van Syrië en Irak besloeg.
2004-2011: In de chaos die volgt op de Amerikaanse invasie van Irak ontstaat een afsplitsing van al-Qaida, die zijn naam in 2006 wijzigt naar Islamitische Staat.
2011: Na het begin van de Syrische crisis laat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi een Syrische poot opzetten.
2014: Binnen een jaar vallen Fallujah in Irak en Raqqa in Syrië in handen van IS. De jihadisten veroveren Mosoel, Tikrit en de grens met Syrië. Baghdadi roept het kalifaat uit.
IS doodt duizenden jezidi’s in Sinjar en dwingt meer dan 7.000 vrouwen en meisjes in seksuele slavernij. Westerse gijzelaars worden in filmpjes onthoofd. Ook ‘verraders’ van IS worden voor het oog van de camera op gruwelijke wijze geëxecuteerd. De Verenigde Staten vormen een coalitie tegen IS en beginnen luchtaanvallen.
2015: De terreuraanslagen in Parijs op het satirische blad Charlie Hebdo en een koosjere supermarkt vormen het begin van een reeks aanslagen in de wereld waarvoor IS de verantwoordelijkheid opeist. De zegetocht van IS stokt in zowel Irak als Syrië.
2016: Irak herovert Fallujah en de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), met in de gelederen de Koerdische YPG, nemen Manbij in Syrië in. Turkije begint een offensief tegen zowel IS als de YPG.
2017: IS lijdt een reeks nederlagen en Bagdad verklaart het kalifaat in Irak ten einde. Het Syrische leger verovert met hulp van Rusland belangrijke delen van het land terug.
2018: Syrische en Iraakse troepen en de SDF heroveren grote gebieden op IS, dat op zijn hoogtepunt een derde van de twee landen samen in handen had. De Verenigde Staten verklaren hun militairen terug te trekken.
2019: IS wordt belegerd in zijn laatste enclave, het dorp Baghouz aan de Eufraat.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kinderen die wenen bij het lijk van hun moeder: goed nieuws voor IS
In Syrië zijn de laatste resten van het kalifaat nu echt wel bijna weggeveegd. Maar de gruwel die gepaard ging met de eindstrijd, bezorgt IS meteen weer sympathie. De beelden van verminkte en verkoolde kinderen doen immers ook veel gematigde moslims twijfelen wie de ergste terroristen zijn. -
Apple Watch Series 7 krijgt functie om bloedsuikerwaarden te meten
-
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
-
1
Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft ontslag genomen
De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft vandaag na het uiteenvallen van zijn coalitie president Sergio Mattarella zijn ontslag aangeboden. Het staatshoofd heeft het ontslag aanvaard en Conte gevraagd de lopende zaken te beheren, zo heeft het Italiaanse presidentschap bekendgemaakt. -
2
Tornado raast door Amerikaanse staat Alabama en maakt één dode en verschillende gewonden
Een tornado heeft dinsdag over de zuidoostelijke staat Alabama geraasd en aanzienlijke schade aangericht. Eén persoon is overleden en minstens zeventien anderen werden met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. Elf mensen kregen ter plaatse verzorging. -
Coronabesmetting fataal voor tijgerin in Zweedse dierentuin, besmette gorilla’s in de VS aan de beterhand
In het dierenpark van Borås, in Zweden, heeft een coronabesmetting het leven gekost aan de zeventienjarige tijgerin Natasja. De tijger werd erg ziek en had al onderliggende ziektes. Na een paar dagen viel de beslissing om het dier af te maken, zo meldt de Zweedse omroep SVT. -
50
Golf, woedeaanvallen voor tv en afrekenen met wie hem dwarsboomde: zo spendeert Trump zijn tijd sinds zijn vertrek uit het Witte Huis
Het is intussen vijf dagen geleden dat Donald Trump vertrok uit het Witte Huis. Sindsdien verblijft hij in zijn club Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida. Daar brengt hij zijn dagen door met golfen en het bedenken van plannen om af te rekenen met wie hem ooit afviel.
7 reacties
Danny Govaerts
Ivo Torfs
valere vermeulen
johan fransaert
Christian Smets