Vier van de kinderen die door een Amerikaanse droneaanval in Kaboel gedood zouden zijn: Faisal (10), Benyamin (3), Armin (4) en Sumaya (2).
Volledig scherm
PREMIUM
Vier van de kinderen die door een Amerikaanse droneaanval in Kaboel gedood zouden zijn: Faisal (10), Benyamin (3), Armin (4) en Sumaya (2). © Twitter

Amerikanen lijken oorlog te beëindigen zoals ze die voerden: met dode Afghaanse burgers en kinderen

Het lijkt erop dat de Amerikanen een misser hebben begaan met de droneaanval van zondag in Afghanistan. Die was bedoeld voor terroristen, maar volgens tal van bronnen heeft het tuig tien onschuldige burgers gedood, onder wie zeven kinderen. Als dat klopt, is het een zoveelste voorbeeld van collateral damage — waarbij er in de hele oorlog enkele duizenden burgers omgebracht zijn door westerse troepen.

20 reacties

 • Peeters Wim

  2 maanden geleden
  Ongelooflijk wat je hier leest, burgerdoden zijn altijd erg. Maar zo'n 10% van de 47000 burgerslachtoffers komt door toedoen van de westerse troepen. Ik vraag me trouwens af of de Taliban hun slachtoffers vergoeden. Ik denk het niet. En wees blij dat de Amerikanen hier zijn komen vechten en sterven in WO II en ook in WOI trouwens. Toen hebben ze wel gewonnen trouwens. En zonder de doden die ze geleden hebben in Korea zouden ze daar in Zuid-Korea ook niet zo'n hoge levensstandaard hebben.
 • Théo Langenaeken

  3 maanden geleden
  Over gedode kinderen en burgers door eigen volk geen woord. Dit neemt niet weg dat amerikanen, russen en andere chinezen beter voor hun eigen deur vegen.
 • ronan vanderstukken

  3 maanden geleden
  Waarom is elke oorlog ons probleem , het word tijd dat ze eens eerst kijken naar eigen volk.
 • Bart Dekort

  3 maanden geleden
  Zelf 2200 soldaten kwijtraken doet wat met een mens, het zal hen worstwezen hoeveel slachtoffers er aan de Afghaanse kant vallen.
 • An Peeters

  3 maanden geleden
  Amerika zit overal te moeien uit eigenbelang. Dit heeft niks met menslievendheid te maken, maar puur eigenbelang. Amerika heeft in hun binnenland problemen genoeg en is allesbehalve een voorbeeld, maar daar kunnen ze geen miljarden verdienen aan olie en wapenindustrie.
 1. Eén van gesneuvelde Amerikaanse militairen zou binnen drie weken voor het eerst vader worden: “Rylee zou de beste papa van de wereld geworden zijn”
  PREMIUM

  Eén van gesneuvel­de Amerikaan­se militairen zou binnen drie weken voor het eerst vader worden: “Rylee zou de beste papa van de wereld geworden zijn”

  Een pasgetrouwde man die binnen drie weken voor het eerst papa zou worden. Een jonge vrouw die vorige week nog het internet veroverde met een foto waarop ze een Afghaans kindje in veiligheid brengt. En een korporaal die na zijn missie in Kaboel in de voetsporen van zijn vader zou treden, en sheriff zou worden in Californië. De dertien Amerikaanse militairen die donderdag stierven bij de zelfmoordaanslag in Kaboel, krijgen een gezicht. De oudste was 31, de jongste amper 20.
 2. Klassiek spaarboekje bij grootbank? Dan verdubbelen je spaarcenten na… 636 jaar
  Spaargids.be

  Klassiek spaarboek­je bij grootbank? Dan verdubbe­len je spaarcen­ten na… 636 jaar

  De rente op onze spaarboekjes is al lang geen vetpot meer. Bij de wettelijke minimumrente voor gereglementeerde spaarrekeningen, die de meeste grootbanken hanteren, duurt het liefst 636 jaar vooraleer je spaarcenten verdubbelen. Wie kiest voor spaar- of beleggingsproducten met een hoger rendement, slaagt er mogelijk wel nog in om bij leven zijn kapitaal met 100% te zien aangroeien. Spaargids.be beschrijft hoe dat kan.
 1. Waarom VS machteloos staan tegenover IS-K, volgens terreurexpert
  PREMIUM

  Waarom VS machteloos staan tegenover IS-K, volgens terreurex­pert

  IS-Khorasan, de zusterbeweging van de wijdvertakte terreurbeweging Islamitische Staat die achter de dubbele zelfmoordaanslag op de luchthaven van Kaboel zit, is over heel Afghanistan verspreid. Ze onderscheiden zich van Al-Qaeda door hun radicale lezing van de jihadi-ideologie en hun drieste optredens. De vergelding die Amerikaans president Joe Biden beloofde, wordt volgens terreurexpert Pieter Van Ostaeyen (KULeuven) een onmogelijke opdracht: “Met drones kan je één leider uitschakelen, maar dan wordt meteen een nieuwe aangesteld.”