Vier van de kinderen die door een Amerikaanse droneaanval in Kaboel gedood zouden zijn: Faisal (10), Benyamin (3), Armin (4) en Sumaya (2).
Volledig scherm
PREMIUM
Vier van de kinderen die door een Amerikaanse droneaanval in Kaboel gedood zouden zijn: Faisal (10), Benyamin (3), Armin (4) en Sumaya (2). © Twitter

Amerikanen lijken oorlog te beëindigen zoals ze die voerden: met dode Afghaanse burgers en kinderen

Het lijkt erop dat de Amerikanen een misser hebben begaan met de droneaanval van zondag in Afghanistan. Die was bedoeld voor terroristen, maar volgens tal van bronnen heeft het tuig tien onschuldige burgers gedood, onder wie zeven kinderen. Als dat klopt, is het een zoveelste voorbeeld van collateral damage — waarbij er in de hele oorlog enkele duizenden burgers omgebracht zijn door westerse troepen.

20 reacties

 • Peeters Wim

  1 jaar geleden
  Ongelooflijk wat je hier leest, burgerdoden zijn altijd erg. Maar zo'n 10% van de 47000 burgerslachtoffers komt door toedoen van de westerse troepen. Ik vraag me trouwens af of de Taliban hun slachtoffers vergoeden. Ik denk het niet. En wees blij dat de Amerikanen hier zijn komen vechten en sterven in WO II en ook in WOI trouwens. Toen hebben ze wel gewonnen trouwens. En zonder de doden die ze geleden hebben in Korea zouden ze daar in Zuid-Korea ook niet zo'n hoge levensstandaard hebben.
 • Théo Langenaeken

  1 jaar geleden
  Over gedode kinderen en burgers door eigen volk geen woord. Dit neemt niet weg dat amerikanen, russen en andere chinezen beter voor hun eigen deur vegen.
 • ronan vanderstukken

  1 jaar geleden
  Waarom is elke oorlog ons probleem , het word tijd dat ze eens eerst kijken naar eigen volk.
 • Bart Dekort

  1 jaar geleden
  Zelf 2200 soldaten kwijtraken doet wat met een mens, het zal hen worstwezen hoeveel slachtoffers er aan de Afghaanse kant vallen.
 • An Peeters

  1 jaar geleden
  Amerika zit overal te moeien uit eigenbelang. Dit heeft niks met menslievendheid te maken, maar puur eigenbelang. Amerika heeft in hun binnenland problemen genoeg en is allesbehalve een voorbeeld, maar daar kunnen ze geen miljarden verdienen aan olie en wapenindustrie.
 1. Eén van gesneuvelde Amerikaanse militairen zou binnen drie weken voor het eerst vader worden: “Rylee zou de beste papa van de wereld geworden zijn”
  PREMIUM

  Eén van gesneuvel­de Amerikaan­se militairen zou binnen drie weken voor het eerst vader worden: “Rylee zou de beste papa van de wereld geworden zijn”

  Een pasgetrouwde man die binnen drie weken voor het eerst papa zou worden. Een jonge vrouw die vorige week nog het internet veroverde met een foto waarop ze een Afghaans kindje in veiligheid brengt. En een korporaal die na zijn missie in Kaboel in de voetsporen van zijn vader zou treden, en sheriff zou worden in Californië. De dertien Amerikaanse militairen die donderdag stierven bij de zelfmoordaanslag in Kaboel, krijgen een gezicht. De oudste was 31, de jongste amper 20.
 2. De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
  Spaargids.be

  De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interes­sant is een rekening bij de overheid?

  Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij.
 1. Waarom VS machteloos staan tegenover IS-K, volgens terreurexpert
  PREMIUM

  Waarom VS machteloos staan tegenover IS-K, volgens terreurex­pert

  IS-Khorasan, de zusterbeweging van de wijdvertakte terreurbeweging Islamitische Staat die achter de dubbele zelfmoordaanslag op de luchthaven van Kaboel zit, is over heel Afghanistan verspreid. Ze onderscheiden zich van Al-Qaeda door hun radicale lezing van de jihadi-ideologie en hun drieste optredens. De vergelding die Amerikaans president Joe Biden beloofde, wordt volgens terreurexpert Pieter Van Ostaeyen (KULeuven) een onmogelijke opdracht: “Met drones kan je één leider uitschakelen, maar dan wordt meteen een nieuwe aangesteld.”
 2. Dodental stijgt razendsnel in Turkije en Syrië na krachtige aardbeving: nu al meer dan 580 doden
  Update

  Dodental stijgt razendsnel in Turkije en Syrië na krachtige aardbeving: nu al meer dan 580 doden

  Bij een zware aardbeving met een kracht van 7,8 in het zuiden van Turkije zijn honderden doden en gewonden gevallen, zowel in Turkije als in buurland Syrië. De tellers lopen helaas pijlsnel op: uit voorlopige cijfers van de Turkse rampenautoriteit AFAD is er in Turkije sprake van minstens 280 doden en meer dan 2.300 gewonden. In buurland Syrië vielen er meer dan 300 doden en meer dan 600 gewonden. De vrees bestaat dat de dodentol nog veel hoger zal oplopen.
 3. Een jaar na de dood van kleine Rayan (5), die stierf nadat hij in een put viel in Marokko, verwelkomen ouders baby

  Een jaar na de dood van kleine Rayan (5), die stierf nadat hij in een put viel in Marokko, verwelko­men ouders baby

  Op 1 februari 2022 viel Rayan (5) in een smalle, 32 meter diepe put in het dorp Ighrane, in het noorden van Marokko. Het nieuws en de reddingsactie die volgde, schokte de hele wereld. Deze week, een jaar na de tragedie, mochten zijn ouders een zoontje verwelkomen. “Je kunt je niet voorstellen hoe gelukkig ik ben”, vertelde de vader van de jongen aan de media. De moeder maakt het goed, zo meldde de nieuwswebsite Hespress.