Amerikaanse webhost haalt omstreden WikiLeaks offline
UpdateDe Amerikaanse webhost EveryDNS.net heeft het omstreden WikiLeaks na massale cyberaanvallen offline gehaald, zonder verdere verklaring. "EveryDNS.net was de DNS-server van wikileaks.org tot op 2 december 2010, 10pm EST, toen de dienst werd afgebroken", laat EveryDNS.net in een verklaring weten. De firma had WikiLeaks vier jaar als klant. Zes uur lang was de klokkenluidersite niet bereikbaar vanuit de VS noch vanuit Europa. Inmiddels vond WikiLeaks onderdak in Zwitserland en is het weer online op wikileaks.ch.
Delen per e-mail
Zondag begon WikiLeaks met de publicatie van 250.000 uitgelekte stukken van de geheime correspondentie van diplomaten over de hele wereld. Het is het grootste lek tot nog toe van WikiLeaks, dat beweert de waarheid te willen bovenspitten en die dan via internet op het grote publiek loslaat.
WikiLeaks zal nu wikileaks.org moeten laten registeren. Het is eigenaar van die domeinnaam tot 2018. Een andere provider zal er moeten voor zorgen dat WikiLeaks weer online kan gaan. Dat is ook gebeurd, in Zwitserland.
Regels overtreden
Gisteren kondigde ook Amazon.com Inc. aan dat het WikiLeaks niet langer wil hosten op haar servers omdat de site de gebruiksvoorwaarden overtrad.
Nog gisteren zei Zweden een nieuw internationaal aanhoudingsbevel uit te vaardigen voor de stichter van WikeLeaks, Julian Assange, voor vermeende verkrachting en geweldpleging. De Australiër Assange werd sinds zondag niet meer in het openbaar gezien, maar zou zich ophouden in het zuidoosten van Engeland. Volgens zijn advocaat Mark Stephens is hij niet op de vlucht.
Corruptie in Marokko
In Marokko is de corruptie tot in het koninklijk paleis geslopen, zo blijkt uit Amerikaans diplomatiek verkeer dat door WikiLeaks is onthuld en dat door de Spaanse kwalitetskrant El Pais is ingekeken. De invloed en zakelijke belangen van koning Mohammed VI en sommige van zijn adviseurs zijn in alle grote bouwprojecten van het Noord-Afrikaanse land te merken. De koning en twee van zijn dichtste medewerkers treffen beslissingen over grote investeringen op hun eentje. "Met andere mensen praten is tijdverlies".
Reeds onder Mohammeds vader Hassan II was er corruptie, meldde de Amerikaanse diplomatie. Maar de praktijken zijn aangezwengeld en hebben een "institutioneel karakter" gekregen. Nog volgens de Amerikaanse diplomatie ziet de Marokkaanse koning in het leger het grootste gevaar voor zijn troon. Dat leger is bureaucratisch, corrupt en inefficiënt, aldus de Amerikaanse ambassadeur die wijst op het gevaar dat een deel van de soldaten onder invloed van de radicale islam kan raken. (jv/dpa/dea)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“Nieuwe mijlpaal”: smartwatches kunnen coronabesmetting detecteren vooraleer eerste symptomen zijn opgetreden
Het is een baanbrekende bevinding die de strijd tegen corona aanzienlijk zou kunnen veranderen. Wetenschappers hebben ontdekt dat smartwatches een coronabesmetting kunnen detecteren nog vooraleer de geïnfecteerde personen zelfs maar symptomen vertonen. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
VS moedigden België aan zich te verzetten tegen Frans-Duitse invloed
De Verenigde Staten hebben België aangemoedigd om zich te verzetten tegen de invloed van de Frans-Duitse as in Europa. Zo blijkt uit een diplomatieke nota die door WikiLeaks openbaar gemaakt werd, zo meldt de informatiesite EU Observer. -
-
Ook Nederland laat zes weken tijd tussen inentingen met Pfizer-vaccin om sneller te kunnen inenten
Mensen die ingeënt worden tegen het coronavirus met het vaccin van Pfizer/BioNTech, krijgen hun tweede prik zes weken na de eerste, in plaats van drie weken. Dat heeft de Nederlandse regering beslist, zo heeft zorgminister Hugo de Jonge gemeld. Ook Denemarken en Frankrijk troffen al eerder dezelfde maatregel om zo sneller meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Ons land blijft bij de aanbevolen termijn van drie weken. -
Vijf doden door brand bij grootste vaccinproducent ter wereld: “Coronavaccins niet getroffen”
In het Serum Institute of India (SII), ‘s werelds grootste vaccinfabrikant, heeft een zware brand gewoed, die aan zeker vijf mensen het leven kostte. De productie van vaccins tegen het coronavirus komt volgens de autoriteiten niet in gevaar. -
PREMIUM
De poëziekunst van Amanda Gorman ontleed: “Een goed gedicht zegt alles mooier dan dat je het zelf kan”
-
Energie Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee.