De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris in Parijs.
Volledig scherm
De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris in Parijs. © AFP

Amerikaanse vicepresident Harris bezoekt Macron in hoop op verzoening na onderzeebootruzie

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zal vandaag een ontmoeting hebben met de Franse president Emmanuel Macron, met als doel de betrekkingen tussen Washington en Parijs te herstellen na een ruzie die was veroorzaakt door een geannuleerd onderzeeërcontract. Het bezoek aan Macron is onderdeel van een vierdaagse reis van Harris door Frankrijk.

  1. Blinken: “Herstellen relatie met Frankrijk zal tijd kosten”

    Blinken: “Herstellen relatie met Frankrijk zal tijd kosten”

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft na een een-op-een overleg met zijn Franse ambtsgenoot gezegd dat het herstellen van de relatie met Frankrijk tijd zal kosten. "We erkennen dat dit hard werk zal vergen, niet enkel in woorden maar ook in daden", vertelde Blinken in Washington aan verslaggevers. Hij benadrukte ook "respect" te hebben voor Jean-Yves Le Drian, de Franse minister van Buitenlandse Zaken.
  2. VS zijn "onhandig" geweest bij duikbootaffaire, zegt Biden bij ontmoeting met Macron

    VS zijn "onhandig" geweest bij duikbootaf­fai­re, zegt Biden bij ontmoeting met Macron

    De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een gesprek in Rome met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron erkend dat het optreden van zijn land rond het sluiten van een onderzeeërsdeal en een defensieakkoord met Groot-Brittannië en Australië “onhandig en weinig elegant” was. De Fransen verloren daarmee een deal met Australië om voor tientallen miljarden euro’s onderzeeërs te verkopen.