Een Black Lives Matter-demonstratie op Juneteenth in 2020. Demonstranten vroegen aandacht voor zwarte slachtoffers van politiegeweld.
Volledig scherm
Een Black Lives Matter-demonstratie op Juneteenth in 2020. Demonstranten vroegen aandacht voor zwarte slachtoffers van politiegeweld. © EPA

Amerikaanse Senaat stemt unaniem in met vrije dag voor herdenking van afschaffing slavernij

JuneteenthDe Amerikaanse Senaat heeft unaniem een wetsvoorstel aangenomen om van Juneteenth, de dag waarop Amerikanen de afschaffing van de slavernij herdenken, een nationale vrije dag te maken. Het voorstel gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden en als het ook daar groen licht krijgt, wordt dit de elfde nationale feestdag van het land.

 1. 155 jaar ‘Juneteenth’: Zo verliep de bevrijding van de laatste 250.000 Amerikaanse slaven

  155 jaar ‘Juneteenth’: Zo verliep de bevrijding van de laatste 250.000 Amerikaan­se slaven

  ‘Juneteenth’, een samenvoeging van de maand ‘june’ en ‘nineteenth’, staat in de Verenigde Staten symbool voor het einde van de slavernij. Exact 155 jaar geleden werden de allerlaatste slaven in het land tijdens de burgeroorlog bevrijd in de staat Texas. Dit jaar krijgt de feestdag, die overigens niet officieel federaal erkend is, nog meer betekenis voor zwarte Amerikanen die de laatste weken de strijd aangingen tegen racisme en politiegeweld.
 2. Greet De Keyser in de VS: “Heel weinig Amerikanen kennen het verhaal van de rassenrellen in Tulsa”
  PREMIUM

  Greet De Keyser in de VS: “Heel weinig Amerikanen kennen het verhaal van de rassenrel­len in Tulsa”

  Het was geen succesvolle week voor president Donald Trump. Wat een ongelooflijke start had moeten worden van het korte campagneseizoen voor de presidentsverkiezingen, is een bijna-ramp geworden voor de president. Een miljoen mensen hadden geprobeerd een zitje te krijgen voor het evenement, hoorde ik in het Witte Huis. Er was zelfs een extra ruimte ingericht die tot 40.000 mensen zou kunnen opvangen. Uiteindelijk raakte de zaal met een capaciteit van 19.000 mensen bijlange niet gevuld en bleef de extra ruimte buiten leeg.