Gordon Sondland (R) naast president Donald Trump (Archiefbeeld).
Volledig scherm
Gordon Sondland (R) naast president Donald Trump (Archiefbeeld). © AP

Amerikaanse regering blokkeert getuigenis van topdiplomaat in onderzoek Oekraïne-gate

In de Verenigde Staten heeft de regering een topdiplomaat opgedragen om niet op te dagen voor een geplande hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden. De diplomaat zou daar getuigen over zijn mogelijke rol bij de Amerikaanse drukcampagne tegen Oekraïne, maar mag dat van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet doen.

 1. Afzettingsprocedure Trump: Democraten dagvaarden Witte Huis
  UPDATE

  Afzettings­pro­ce­du­re Trump: Democraten dagvaarden Witte Huis

  De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben het Witte Huis officieel gedagvaard om documenten over te maken die verband houden met het omstreden Oekraïne-telefoontje van president Donald Trump. Het Witte Huis krijgt daarvoor tot 18 oktober de tijd. Doet het tegen dan niet zoals gevraagd, dan zal dit worden beschouwd als het belemmeren van het impeachment-onderzoek, verklaarden de voorzitters van de bevoegde commissies vrijdag.
 2. Trump bezorgd over impeachment: “Staat niet goed op je cv”

  Trump bezorgd over impeach­ment: “Staat niet goed op je cv”

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn bezorgdheid geuit over de impeachment-procedure die de Democraten onlangs aankondigden. “Zoiets staat slecht op je cv”, zou Trump tijdens een telefoongesprek met enkele vertrouwelingen vrijdag gezegd hebben over zijn eventuele afzetting. Dat beweren twee bronnen die erbij waren aan nieuwssite Axios. Een derde herinnerde zich de uitspraak van Trump lichtjes anders: “Dat wil je niet op je cv hebben”.