Rayshard Brooks was een van de 1.021 slachtoffers die vorig jaar door een politiekogel stierf.
Volledig scherm
Rayshard Brooks was een van de 1.021 slachtoffers die vorig jaar door een politiekogel stierf. © EPA

“Amerikaanse politie schoot vorig jaar 1.021 mensen dood”

De Amerikaanse politie heeft vorig jaar 1.021 mensen doodgeschoten. Volgens de Amerikaanse krant ‘The Washington Post is dat het hoogste aantal sinds het dagblad zes jaar geleden begon met die gegevens bij te houden. Sinds 2015 stierven ruim 6.400 personen door politiekogels, bijna drie per dag.

 1. Wie was Hadis Najafi, de Iraanse vrouw van 20 die doodgeschoten werd door de Iraanse politie?

  Wie was Hadis Najafi, de Iraanse vrouw van 20 die doodgescho­ten werd door de Iraanse politie?

  Hadis Najafi werd enkele dagen geleden doodgeschoten door de Iraanse politie tijdens een manifestatie in Karaj, op 20 kilometer van de hoofdstad Teheran. Journaliste en activiste Masih Alinejad kondigde op Twitter de dood van de jonge vrouw aan op 25 september. Najafi wordt inmiddels beschouwd als het symbool voor de protesten die losbarstten naar aanleiding van het overlijden van de 22-jarige Mahsa Amini, op haar beurt mishandeld omdat ze haar hidjab niet correct zou hebben gedragen. Maar wie was Hadis Najafi?
 2. Russische soldaten getuigen over hoe ze “gedumpt” werden aan Oekraïens front: “Dit stomme leger doet helemaal niets”
  Play

  Russische soldaten getuigen over hoe ze “gedumpt” werden aan Oekraïens front: “Dit stomme leger doet helemaal niets”

  Een nieuwe video van twee Russische soldaten toont nogmaals hoe de gedeeltelijke mobilisatie die in Rusland van kracht is, grote ontevredenheid onder de bevolking veroorzaakt. In de video klagen de soldaten over hoe ze “gedumpt zijn in een bos” aan de Oekraïense frontlinie zonder voedsel of water. “Niemand geeft om ons”, hekelen ze. “En de commandanten zijn echte idioten.”