James Clapper.
Volledig scherm
James Clapper. © AP

Amerikaanse overheid waarschuwt voor nieuwe gevaarlijke terreurgroep

De Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwen na de opmars van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) voor de opkomst van de nagenoeg onbekende groep Chorasan. De vorig jaar in Syrië opgerichte militie wordt aangevoerd door Muhsin al-Fadli (33), een van de vertrouwelingen van de gedode al-Qaida-leider Osama bin Laden. Dat meldt de 'New York Times' onder aanhaling van de geheime dienst. De terreurgroep zou plannen hebben om aanslagen in de Verenigde Staten of op Amerikaanse instellingen in het buitenland te plegen.

  1. Paus veroordeelt islamistische fundamentalisten

    Paus veroor­deelt islamisti­sche fundamenta­lis­ten

    Paus Franciscus heeft bij zijn eerste bezoek aan een Europees land de terreur van islamitische fundamentalisten veroordeeld. "Niemand moet denken dat hij zich achter God kan verschuilen als hij gewelddadigheden plant en uitvoert! ", zei de kerkvorst vandaag in de Albanese hoofdstad Tirana. Katholieken vormen in dit arme Balkanland met 15 procent van de bevolking een minderheid. Maar tienduizenden mensen stonden langs de kant van de straten de 77-jarige paus toe te juichen tijdens diens rit door het stadscentrum. De meerderheid van de ongeveer drie miljoen Albanezen is moslim.
  2. Turkse IS-gijzelaars hadden gsm verborgen

    Turkse IS-gijzelaars hadden gsm verborgen

    De 49 personeelsleden van het Turkse consulaat in de Noord-Iraakse stad Mosoel hadden tijdens hun gevangenschap bij de extremistische terreurmilitie Islamitische Staat contact kunnen houden met de regering in Ankara. Consul-generaal Öztürk Yilmaz zei gisteravond op de zender NTV dat de gijzelaars er waren in geslaagd een gsm te verbergen. Ze hadden onder anderen kunnen spreken met president Recep Tayyip Erdogan en premier Ahmet Davutoglu.