Amerikaanse onderzoeksjournalist beweert dat Witte Huis achter sabotage Nord Stream zat: Rusland eist nu verder onderzoek
Waren de Verenigde Staten verantwoordelijk voor de sabotage van de Nord Stream-pijplijn in september? Volgens een artikel van de bekende maar niet onomstreden Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh (85) wel. Het Witte Huis ontkent de aantijging van Hersh en noemt het “volledig verzonnen”. Rusland wil daarentegen meer aandacht voor deze “ontdekking” en hoopt de VS te kunnen straffen.
Eind september ontstonden in de Baltische Zee vier grote lekken in de Nord Stream 1 en 2-leidingen, gaspijpleidingen die Rusland met Duitsland verbinden. Onderzoekers uit Zweden, Denemarken en Duitsland bevestigden later wat velen al vermoedden: de enorme scheuren in de leidingen waren het gevolg van sabotage - er werden duidelijke sporen van explosieven gevonden.
Maar de onderzoekers konden tot nu toe geen verantwoordelijke aanwijzen. Al snel werd er naar Rusland gekeken, maar dit kon nog niet bewezen worden.
“Amerika vernietigde pijplijn”
Het artikel van Hersh daarentegen is getiteld: “Hoe Amerika de Noord Stream-pijplijn vernietigde”. In de uiteenzetting staat dat “het plan van de VS reeds in december 2021 tot stand kwam toen een Russische invasie in Oekraïne naderde”.
Volgens Hersh wilden de VS hiermee bereiken dat Rusland geen winsten meer kon halen uit gasleveringen aan Europa. De twee pijpleidingen waren een tijd volledig buiten werking.
KIJK. Onderwaterbeelden tonen ravage na explosies Nord Stream
Duikers
In het rapport, gepubliceerd op zijn eigen blog, staat ook te lezen hoe Amerikaanse duikers in opdracht van president Joe Biden en met de hulp van Noorwegen explosieven op de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zouden geplaatst hebben. Drie maanden later, op 26 september, zouden ze die tot ontploffing hebben gebracht volgens het onderzoek van Hersh.
Het Witte Huis noemt het rapport “volledig verzonnen” en ook Noorwegen benadrukte al dat deze beschuldigingen compleet vals zijn.
Controverse
De 85-jarige Seymour Hersh is een van de bekendste Amerikaanse onderzoeksjournalisten. Hij is een gerenommeerde oorlogsverslaggever die ooit de Pulitzerprijs won. Hij bracht bijvoorbeeld het bloedbad aan het licht dat Amerikaanse militairen pleegden in het dorp My Lai tijdens de Vietnamoorlog.
Maar de laatste jaren hebben verschillende van zijn artikels tot controverse geleid, en tot beschuldigingen van andere journalisten dat Hersh complottheorieën verspreidt. Zo kwam de 85-jarige journalist eerder ook al in een storm terecht toen hij het verhaal over de uitschakeling van Osama bin Laden door de VS in twijfel trok.
Eén anonieme bron
Het Witte Huis meent dat Hersh hier de bal volledig misslaat en verwerpt de beschuldigingen: “Totaal verkeerd” en “pure fictie”, aldus Adrienne Watson, woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis. En ook de inlichtingendienst CIA noemt het artikel “totaal onwaar”. Hersh verwijst in dit dossier telkens naar één enkele anonieme bron en ook dit zorgt voor argwaan. Sommige critici noemen Hersh ondertussen een complotdenker.
Kremlin blij
Het Kremlin daarentegen is zeer blij met dit artikel. “De wereld moet achter de waarheid komen over wie deze sabotagedaad heeft uitgevoerd”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov tegen verslaggevers. “Dit is een zeer gevaarlijk precedent: als iemand het een keer gedaan heeft, kan hij het overal ter wereld opnieuw doen.” Peskov riep op tot “een open internationaal onderzoek naar deze ongekende aanval op internationale kritieke infrastructuur” en zei dat het “onmogelijk” is om dit te vergeten zonder de verantwoordelijken te straffen.
“Bepaalde zaken zijn betwistbaar, andere moeten bewezen worden, maar het artikel is opvallend wegens de diepgaande analyse en de harmonieuze uiteenzetting” van de gebeurtenissen, aldus nog de Kremlin-woordvoerder. Peskov gaf ook nog mee dat volgens hem slechts weinig landen in staat zijn in zo’n sabotagedaad.
Sinds de Russische inval in Oekraïne een jaar geleden zorgen de twee gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 voor veel geopolitieke spanningen, nadat Moskou besloot om de gaslevering aan Europa te verminderen als een reactie op westerse sancties. Door de oorlog in Oekraïne zijn de gasleveringen een politiek wapen geworden.
Lees ook:
KIJK. De EU ging al snel openlijk uit van kwaad opzet bij lek Nord Stream: “Lek is sabotageactie”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voedselhistoricus ontkracht mythes over Italiaanse keuken: “Gerechten zijn meer Amerikaans dan Italiaans”
De Italiaanse keuken ligt de Italianen nauw aan het hart. Maar tot grote verbazing van velen, blijkt de oorsprong van heel wat Italiaanse klassiekers buiten de landsgrenzen van het Zuid-Europese land te liggen. Alberto Grandi, een Italiaanse voedselhistoricus en jurylid van het wereldkampioenschap tiramisu, heeft zijn carrière gewijd aan het ontkrachten van de mythes rond Italiaans eten – en daarmee shockeert hij heel wat landgenoten. -
PREMIUM
ANALYSE. Daar zit Poetin nu met al zijn gas
De aardgasprijzen in Europa noteren op het laagste niveau sinds september 2021. Nochtans draaide Rusland sinds het begin van die oorlog beetje bij beetje de gaskraan dicht. Vladimir Poetin wilde Europa zonder gas zetten. Of de Europeanen op zijn minst zeer diep in de portemonnee laten tasten. Hij hoopte dat de steun voor de oorlogsinspanning van de aangevallen Oekraïners zo zou afbrokkelen. Waarom is die chantage mislukt? En hoe keert ze zich nu zelfs tegen hem? -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
-
“Nog geen bewijs van Russische sabotage Nord Stream-gaspijpleidingen”
Duitse onderzoekers hebben nog geen bewijzen gevonden dat Rusland achter de ontploffingen zat aan de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
Twee Britse tieners van 14 en 15 verdacht van moord op 82-jarige vrouw na inbraak
Twee tieners van 14 en 15 jaar oud zijn gearresteerd op verdenking van de moord op Joy Middleditch (82). De vrouw stierf na een overval op haar huis in Suffolk, in het oosten van Engeland. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
50 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPepe Basura
Paul Geerts
Sam Bedfort
Sam Bedfort
willy staes