Amerikaanse medicijnwaakhond wil deze week nog tweede coronavaccin goedkeuren
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zou deze week nog groen licht geven voor een tweede coronavaccin in de Verenigde Staten. Dat melden Amerikaanse media. Het zou gaan om het vaccin van Moderna.
Delen per e-mail
Vorige week vrijdag keurde de medicijnwaakhond al het vaccin van Pfizer en BioNTech goed voor noodgebruik. Dat heeft een effectiviteitsgraad van 95 procent. Maandag kregen de eerste Amerikanen het ingespoten. Nu zou dus ook een goedkeuring voor het vaccin van Moderna op komst zijn.
Volgens een onderzoek bij 30.000 personen zou het vaccin van Moderna een effectiviteitsgraad hebben van 94,1 procent. Wie het virus desondanks oploopt, zou wel beschermd zijn tegen een ernstig ziekteverloop. Dat staat te lezen in informatie die het FDA dinsdag vrijgaf. De mogelijke bijwerkingen zouden koorts, hoofdpijn en vermoeidheid zijn. Dat wordt door het FDA bestempeld als “vervelend, maar niet gevaarlijk”.
Als de toestemming er effectief komt - ze wordt vrijdag verwacht - zouden vanaf volgende week zes miljoen doses van het vaccin verdeeld kunnen worden in de VS.
Het goede nieuws komt niets te vroeg. Momenteel worden in de Verenigde Staten recordcijfers opgetekend, zowel op het vlak van nieuwe besmettingen als van het aantal overlijdens. Maandag ging het aantal doden door het coronavirus over de kaap van de 300.000.
Afgelopen zomer tekende de Amerikaanse overheid deals met Pfizer en Moderna voor 200 miljoen doses van hun vaccin in het eerste kwartaal van 2021. Omdat er twee inspuitingen nodig zijn van deze vaccins, kunnen daarmee 100 miljoen Amerikanen - gratis - beschermd worden.
Plan
Vorige week kwam ook het bericht dat er nog 100 miljoen doses van het Modernavaccin extra op komst waren voor de VS, in het tweede kwartaal van volgend jaar. Daarmee kunnen nog eens 50 miljoen Amerikanen geholpen worden. Het is nog onduidelijk wat het plan is voor de overige 180 miljoen inwoners van de VS.
De VS hebben verder hun hoop gesteld op twee andere grote projecten. Het ene is het potentiële vaccin van farmabedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford, het andere dat van Sanofi en GlaxoSmithKline. Het eerste kende een effectiviteit van 62 procent bij twee volledige doses en een effectiviteit van 90 procent bij anderhalve dosis, een vreemde speling die een snelle noodgoedkeuring door de FDA in de weg kan staan.
Het andere potentiële vaccin, van Sanofi en GlaxoSmithKline, kende tegenvallende resultaten in de eerste klinische tests. Het had niet het gewenste resultaat bij proefpersonen ouder dan 50. De bedrijven zullen nu een nieuwe studie opzetten met een variant van het vaccin. Dat zou ten vroegste eind volgend jaar goedgekeurd worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
EMA beslist op 21 december over toelating eerste coronavaccin: “Waarschijnlijk kunnen eerste Europeanen voor eind 2020 al gevaccineerd worden”
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wil op 21 december een besluit nemen over de toelating van het eerste coronavaccin in de Europese Unie. Het bureau had tot nu toe 29 december aangehouden als uiterlijke datum voor het zwaarwegende advies over het vaccin van Pfizer/BioNTech. Dat wordt dus al voor de kerst. Als het EMA maandag het eerste vaccin goedkeurt, laat de Europese Commissie dat ook nog voor Kerstmis toe. -
PREMIUM
Wat doen we met de 20% die zich niet aan regels zal houden tijdens feestdagen? “Het mag geen heksenjacht worden”
Volgens onze bevraging zal 20% van de Vlamingen zich tijdens de komende feestdagen niet strikt aan de maatregelen houden. Zij zullen bijvoorbeeld met meer dan één persoon van buiten hun gezin Kerstmis of Nieuwjaar vieren. Hoe kunnen we hen overhalen zich toch maar in te houden? Moeten we dat überhaupt proberen? Wordt pek en veren hun deel, of kunnen we beter aandacht schenken aan de 80% die wel de moeite doet om de regels na te leven? Motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) en socioloog Ignace Glorieux (VUB) delen hun inzichten. “Ik ken niemand die zich strikt aan de regels houdt, en ik vertoef nochtans niet in losbandige milieus.” -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
-
Effectentaks weegt op tak23-beleggingsverzekeringen
-
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
Zo verrassend normaal is het leven in Sydney nu corona er lijkt verdwenen
Terwijl bij ons het coronavirus nog voortdurend deel uitmaakt van onze dagdagelijkse realiteit, is in Australië de pandemie onder controle. En dat betekent dat het leven er zijn gewone gang kan gaan. In de winkelstraten van Sydney is het weer business as usual, bussen en treinen zitten vol, en op de terrasjes heerst een gezellige drukte. Welkom in het leven ná corona. -
Strenge Franse avondklok om 18 uur ingegaan
In de strijd tegen het coronavirus is in Frankrijk om klokslag 18 uur de verstrengde avondklok ingegaan. De komende twee weken moeten de inwoners steeds tussen 18 uur en 6 uur binnenblijven. Alleen wie van of naar zijn werk gaat mag de straat op, maar ook ouders die hun kinderen brengen of halen van school en kinderdagverblijf.
2 reacties
Juliana De Pauw
oswald billiet