Een illustratiebeeld van een vleermuisembryo in een glazen container.
Volledig scherm
Een illustratiebeeld van een vleermuisembryo in een glazen container. © ShutterStock

Amerikaanse diplomaten waarschuwden twee jaar geleden voor riskant onderzoek op vleermuizen in lab in Wuhan

De Amerikaanse kwaliteitskrant The Washington Post heeft de hand gelegd op documenten die aantonen dat de Amerikaanse regering zich jaren geleden zorgen maakte over de veiligheid in een lab in de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus als eerste uitbrak. Ze vreesde dat er mogelijk ooit een van de experimenten - onder meer rond coronavirussen bij vleermuizen – uit de hand zou lopen en dat een gevaarlijk virus zich dan over de hele wereld zou verspreiden.

 1. “Liquidatie Iraanse kernwetenschapper uitgevoerd met machinegeweer dat werkt via satellietsignaal”

  “Liquidatie Iraanse kernweten­schap­per uitgevoerd met machinege­weer dat werkt via satelliet­sig­naal”

  Drie dagen na de liquidatie op kernfysicus en generaal Mohsen Fakhrizadeh (63) wijst Iran naar aartsvijand Israël als opdrachtgever en de Israëlische buitenlandse geheime dienst Mossad als uitvoerder. Een admiraal van de Iraanse Hoge Veiligheidsraad zei dat de wetenschapper stierf door “een complexe aanval met geheel nieuwe elektronische middelen.” Concreet gaat het volgens aan de staat gelieerde persbureaus om een op afstand bediend machinegeweer “dat werkt via een satellietsignaal”.
 1. Auto rijdt in op voetgangers in Duitse stad Trier: vijf doden waaronder een baby

  Auto rijdt in op voetgan­gers in Duitse stad Trier: vijf doden waaronder een baby

  In de Duitse stad Trier zijn vijf doden - waaronder een baby en haar vader - en 14 gewonden gevallen nadat een 51-jarige Duitser opzettelijk met een terreinwagen op mensen in een voetgangersgebied is ingereden. De bestuurder van de wagen is aangehouden. Volgens de politie is er geen sprake van een politiek motief voor het bloedbad. Justitie sluit niet uit dat psychiatrische problemen een rol speelden. De automobilist was onder invloed van alcohol.
 2. Coronavirus tast vastgoed aan: gemiddeld huis riskeert tot 26.000 euro aan waarde te verliezen
  PREMIUM

  Coronavi­rus tast vastgoed aan: gemiddeld huis riskeert tot 26.000 euro aan waarde te verliezen

  Na KBC zegt nu ook ING dat de verkoop van vastgoed is aangetast door de coronacrisis. De prijzen dalen en dat hebben we in geen veertig jaar gezien. De vraag is alleen hoe groot de klap zal zijn. Volgens voorzichtige scenario’s zal de gemiddelde woning eind dit jaar 5.243 euro minder waard zijn. De meest pessimistische berekening voorspelt de gemiddelde waardevermindering van ruim 26.000 euro tegen eind 2021.
 1. Man kan kantelende wagen nipt ontwijken
  Play

  Man kan kantelende wagen nipt ontwijken

 2. Is Covid de Grinch? Volgens de gouverneur van New York zijn de gelijkenissen alvast treffend
  Play

  Is Covid de Grinch? Volgens de gouverneur van New York zijn de gelijkenis­sen alvast treffend