Het kamp Al Hol in het noorden van Syrië.
Volledig scherm
Het kamp Al Hol in het noorden van Syrië. © AFP

Amerikaanse ambassadeur legt extra druk op België: “Haal Syriëstrijders terug en wij zorgen voor bewijzen”

De Amerikaanse ambassadeur in ons land, Ronald Gidwitz, verhoogt de druk op de overheid om de Belgische Syriëstrijders te repatriëren en hier te berechten. Het gaat om een 50-tal strijders en 120 tot 130 verwanten, zegt hij. In ruil willen de Amerikanen bewijslast delen “die wij wel hebben, maar jullie nog niet”, aldus Gidwitz in een interview met De Morgen en Le Soir.

33 reacties

 • William Bonny

  3 jaar geleden
  Dat de Amerikanen een beetje in eigen land moeien, Die ambassadeur heeft ons de les niet te komen spellen en hoe het moet, Die denk zeker,Dat hij het warm water uitgevonden heeft????, De Amerikanen hebben de laatste weken,heel veel van hun krediet verloren bij mij, Als Trump zo voort doet,met zich overal in de wereld te bemoeiën en te bevelen wat de landen moeten doen, Zal hij geen enkele vriendschappelijke land meer hebben,
 • ANN LIMBOS

  3 jaar geleden
  Bemoei u met u eigen zaken !
 • Michel Jacobs

  3 jaar geleden
  Inderdaad mijnheer Raes. Als ze bewijslast hebben, behoren ze die vrij te geven. Tweede punt: het is onaanvaardbaar dat oorlogsmisdaden voor een gewone burgerlijke rechtbank komen. Ik vind dat absoluut niet normaal.Het gaat hier niet over misdaden van gemeen recht.Als je ze naar hier haalt moeten ze in een supermax cel en naar oorlogsrecht veroordeeld.En ja, ik ben doodserieus.Zie je die al tussen de rest in Sint-Gillis zitten de held uithangen misschien? Nee dus.
 • Prisoner 24601

  3 jaar geleden
  hoe je het keert en draait, terugkeren zullen ze! daar zal usa wel voor zorgen !! maar geen enkele politieker durft die boodschap zeggen !!
 • Moehmena Rahous

  3 jaar geleden
  Logisch redeneren is enkel aan Amerikanen besteed: indien men IS-terroristen in de herkomst-landen opsluit met opgelegde maatschappelijke arbeid, tot hun dood, dan zijn we veilig. Nu niet. Ga hen halen en "lock them up". Op zijn Amerikaans.
 1. Nieuwe details over gevangenisleven van Eva Kaili, ex-vicevoorzitter van Europarlement, in Haren: “Ze poetst voor 75 cent per uur”

  Nieuwe details over gevangenis­le­ven van Eva Kaili, ex-vicevoor­zit­ter van Europarle­ment, in Haren: “Ze poetst voor 75 cent per uur”

  Het leven in de gevangenis van Haren ziet er voor Eva Kaili (44), de ex-vicevoorzitter van het Europees Parlement die betrokken is bij het spraakmakende corruptieschandaal, heel wat minder glamoureus uit dan de Griekse gewend is. Eerder beweerde Kaili al dat ze “gemarteld” wordt omdat ze haar dochtertje amper mag zien. De Britse krant ‘The Financial Times’ heeft nu nog meer details over haar leven als gedetineerde vrijgegeven. “Ze poetst in de gevangenis en krijgt daar 75 cent per uur voor”, klinkt het onder meer.
 2. VS kondigen nieuwe militaire hulp van 2 miljard dollar aan voor Oekraïne, waaronder raketten met groter bereik

  VS kondigen nieuwe militaire hulp van 2 miljard dollar aan voor Oekraïne, waaronder raketten met groter bereik

  De Verenigde Staten hebben vrijdag nieuwe militaire hulp ter waarde van 2,2 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) voor Oekraïne aangekondigd om het land te helpen in de strijd tegen de Russische invasie. De Amerikanen gaan onder meer raketten leveren met een groter bereik dan de raketten die tot nu toe al zijn gestuurd. De nieuwe langeafstandswapens, de Ground Launched Small Diameter Bombs (GLSDB), kunnen doelen raken tot op 150 kilometer. Dat is bijna dubbel het bereik van de eerder gestuurde HIMARS-raketten.
 3. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.