Het kamp Al Hol in het noorden van Syrië.
Volledig scherm
Het kamp Al Hol in het noorden van Syrië. © AFP

Amerikaanse ambassadeur legt extra druk op België: “Haal Syriëstrijders terug en wij zorgen voor bewijzen”

De Amerikaanse ambassadeur in ons land, Ronald Gidwitz, verhoogt de druk op de overheid om de Belgische Syriëstrijders te repatriëren en hier te berechten. Het gaat om een 50-tal strijders en 120 tot 130 verwanten, zegt hij. In ruil willen de Amerikanen bewijslast delen “die wij wel hebben, maar jullie nog niet”, aldus Gidwitz in een interview met De Morgen en Le Soir.

33 reacties

 • William Bonny

  2 jaar geleden
  Dat de Amerikanen een beetje in eigen land moeien, Die ambassadeur heeft ons de les niet te komen spellen en hoe het moet, Die denk zeker,Dat hij het warm water uitgevonden heeft????, De Amerikanen hebben de laatste weken,heel veel van hun krediet verloren bij mij, Als Trump zo voort doet,met zich overal in de wereld te bemoeiën en te bevelen wat de landen moeten doen, Zal hij geen enkele vriendschappelijke land meer hebben,
 • ANN LIMBOS

  2 jaar geleden
  Bemoei u met u eigen zaken !
 • Michel Jacobs

  2 jaar geleden
  Inderdaad mijnheer Raes. Als ze bewijslast hebben, behoren ze die vrij te geven. Tweede punt: het is onaanvaardbaar dat oorlogsmisdaden voor een gewone burgerlijke rechtbank komen. Ik vind dat absoluut niet normaal.Het gaat hier niet over misdaden van gemeen recht.Als je ze naar hier haalt moeten ze in een supermax cel en naar oorlogsrecht veroordeeld.En ja, ik ben doodserieus.Zie je die al tussen de rest in Sint-Gillis zitten de held uithangen misschien? Nee dus.
 • Prisoner 24601

  2 jaar geleden
  hoe je het keert en draait, terugkeren zullen ze! daar zal usa wel voor zorgen !! maar geen enkele politieker durft die boodschap zeggen !!
 • Moehmena Rahous

  2 jaar geleden
  Logisch redeneren is enkel aan Amerikanen besteed: indien men IS-terroristen in de herkomst-landen opsluit met opgelegde maatschappelijke arbeid, tot hun dood, dan zijn we veilig. Nu niet. Ga hen halen en "lock them up". Op zijn Amerikaans.
 1. RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursector de mensheid. En nee, het werd niet geregisseerd door Stany Crets”
  TV

  RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursec­tor de mensheid. En nee, het werd niet geregis­seerd door Stany Crets”

  Een gemuteerde griep die 99% van de bevolking uitroeit. We gokken dat u nog liever uw gebruikt mondmasker opeet, dan dat u zo een reeks moet uitzitten. Toch is ‘Station Eleven’ geen doorsnee apocalyptische nachtmerrie, waar budget noch doembeelden worden gespaard om u van uw laatste restje hoop te stropen. Of dat ook genoeg is om uw negatieve ervaringen aan de kant te schuiven en u aan deze HBO Max-reeks op Streamz over te geven? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.