Een huilend meisje in een vluchtelingenkamp in Kaboel.
Volledig scherm
Een huilend meisje in een vluchtelingenkamp in Kaboel. © EPA

Amerikaans leger vreest snelle val hoofdstad Afghanistan, negen provinciehoofdsteden ingenomen in week tijd

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden houdt rekening met een spoedige val van de hoofdstad van Afghanistan, bericht The Washington Post op basis van gesprekken met hooggeplaatste functionarissen. Volgens een functionaris gaat het leger er nu vanuit dat Kaboel binnen negentig dagen in handen van de taliban is. Andere bronnen hadden het zelfs over slechts dertig dagen. In juni was het leger nog uitgegaan van een periode van minstens zes maanden.  Afgelopen nacht viel de negende provinciehoofdstad in een week tijd in de handen van de taliban.

  1. Taliban veroveren zevende en achtste Afghaanse provinciehoofdstad

    Taliban veroveren zevende en achtste Afghaanse provincie­hoofd­stad

    Talibanstrijders hebben opnieuw een Afghaanse provinciehoofdstad ingenomen. De laatste aanwinst is Pul-e-Khumri, de hoofdstad van de provincie Baghlan, ten noorden van de hoofdstad Kabul, waar overheidstroepen zonder verzet vertrokken. Het kostte de radicaalislamitische beweging minder dan een week om acht van de 34 provinciehoofdsteden in handen te krijgen. Tienduizenden Afghanen zijn op de vlucht geslagen naar onder meer Kabul.
  2. Verontwaardiging bij vluchtelingenorganisaties over brief Mahdi over gedwongen terugkeer, ook EU-ambassadeurs in Kaboel roepen op te stoppen met gedwongen terugkeer naar Afghanistan

    Verontwaar­di­ging bij vluchtelin­gen­or­ga­ni­sa­ties over brief Mahdi over gedwongen terugkeer, ook EU-ambassa­deurs in Kaboel roepen op te stoppen met gedwongen terugkeer naar Afghanis­tan

    Vluchtelingenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op een brief waarin staatssecretaris voor Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zegt dat hij voorstander blijft van gedwongen repatriëringen naar Afghanistan, ondanks de verslechterde toestand daar. De ambassadeurs van de Europese Unie (EU) in Afghanistan roepen intussen ook op om de uitzettingen naar het land tijdelijk op te schorten. Dat blijkt dinsdag uit een mail van het EU-missiehoofd in Kaboel aan de Europese landen, die het Duitse persbureau DPA in handen kreeg.