Amerikaan krijgt het minst aantal verlofdagen ter wereld
"All work and no play makes Jack a dull boy", luidt het gezegde wel eens in de VS. En daar kan de gemiddelde Amerikaan over meespreken: ze krijgen amper twee weken verlof per jaar, wat in schril contrast staat met Australiërs en Brazilianen die elk jaar meer dan een maand vrij krijgen. Sterker, heel wat Amerikanen 'durven' niet eens al hun vakantiedagen op te gebruiken, uit vrees om ontslagen te worden.
Delen per e-mail
Miljoenen Amerikanen gingen dit weekend de baan (of het vliegtuig) op om de feestdagen met hun familie door te brengen. De werkende mens maakt er in deze periode dan ook maar meteen het beste van: de gemiddelde Amerikaan moet het met amper twee weken vakantie per jaar stellen. De Daily Mail stelt dat velen van hen niet eens al hun dagen opnemen, omdat ze bang zijn om als 'lui' bestempeld te worden door hun collega's en bazen.
Ter vergelijking: Down Under krijg je minstens vier weken verlof per jaar met daarbovenop nog eens tien officiële feestdagen. Brazilianen krijgen 22 dagen betaald verlof en een vakantiebonus van 33 procent.
9 weken verlof
In Frankrijk nemen de mensen die tewerkgesteld zijn in de private sector minstens vijf weken vrij per jaar. Wie voor de overheid werkt, geniet van bijna dubbel zo veel vakantie: zij krijgen volgens Bigthink.com maar liefst negen weken verlof voorgeschoteld.
In Finland, Noorwegen en Zweden krijg je 25 dagen betaald verlof, gevolgd door Portugal en Spanje, waar werknemers van drie weken betaald verlof genieten.
Zelfs in Japan, het land met de meeste burnouts ter wereld, is elke werknemer verplicht om tien dagen betaald verlof te nemen.
Niet verplicht
Volgens de US Department of Labor zijn werkgevers helemaal niet verplicht om hun werknemers te betalen voor het aantal uren dat ze niet gewerkt hebben, zoals vakantie, ziektedagen of officiële feestdagen.
Amerikanen krijgen gemiddeld 14 à 15 dagen verlof per jaar, maar heel wat mensen kiezen er bewust voor om niet alle dagen op te nemen. Volgens een studie van Adecco Staffing USA, had 75 procent van de werkende Amerikanen eind november nog een aantal vakantiedagen over.
Diezelfde enquête toonde aan dat 40 procent van de ondervraagden minstens één of twee weken extra vakantie wil, terwijl 25 procent pas met drie extra weken tevreden zou zijn.
"Het is opmerkelijk dat heel wat Amerikanen hun vakantiedagen niet opmaken, maar tegelijkertijd wel méér vrije dagen willen", vertelt Joyce Russell van Adecco Staffing aan Business News Daily.
Niet gegund
Bijna 30 procent van de ondervraagden geeft toe dat ze het vervelend vinden wanneer collega's een aantal verlengde weekends vrij nemen. 23 procent is ervan overtuigd dat collega's hen op hun beurt scheef bekijken wanneer ze zelf vakantie aanvragen.
"Verplicht drie weken vakantie zou iedereen goed doen", vindt politiek commentator en econoom Robert Reich. "Studies tonen aan dat mensen die vakantie nemen een pak productiever zijn nadat hun batterijen opnieuw zijn opgeladen. Ze zijn beter gezind en ze worden hun werk minder snel beu. Het zou de productiviteit per werknemer verhogen, waardoor je geen extra personeel meer moet aannemen die de vakantiegangers gedurende die drie weken moet vervangen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM26
Greet De Keyser in de VS. Wat wordt het met Biden?
-
Britse kustwacht waarschuwt gezin dat kampeert op “gevaarlijke plaats” aan rand van afgrond
Een gezin dat een kampeertent had opgesteld aan de rand van een klif in North Yorkshire heeft een verwittiging van de Britse kustwacht gekregen. Het is niet duidelijk of daar ook een boete aan vasthing voor het overtreden van de coronaregels. -
4
Israël heeft nu al meer dan helft bevolking eerste spuitje gegeven, derde is volledig gevaccineerd
De koploper in de vaccinatiewedloop heeft gisteren een belangrijke symbolische kaap gerond. Meer dan de helft van de bevolking van Israël heeft nu een eerste inenting gekregen met een coronavaccin. Ruim een derde is volledig gevaccineerd. Opvallend: de coronacijfers van het land doen het een flink stuk beter dan enkele weken geleden, maar blijven relatief hoog. -
-
Loopbaanbegeleiding: hoe werkt het en hoe weet je of het iets voor jou is?
Uitgekeken op jouw job? Knaagt er iets, maar kan je niet goed zeggen wat? Heb je het helemaal gehad met jouw bedrijf of sommige collega’s? Weet dat je meestal recht hebt op loopbaanbegeleiding, waarbij je samen met een vaste begeleider je werksituatie onder de loep neemt. Jobat.be vat de essentie samen. -
HLN Drive
Deze elektrische wagen heeft 1.600 km autonomie en laadt in 5 minuten op
Elektrische auto’s worden steeds populairder, maar de oplaadtijden blijven voor veel bestuurders een probleem. Al is ook daar een oplossing voor, ontdekte HLN Drive via de constructeur Hyperion. -
Celebrities
Hondendieven van Lady Gaga hadden het vermoedelijk niet gemunt op de hondjes van de zangeres
Vorige week gingen enkele hondendieven met de Franse bulldogs van Lady Gaga aan de haal. Twee van haar drie honden werden meegenomen, maar vermoedelijk hadden de twee overvallers het niet specifiek gemunt op de hondjes van de zangeres. Het Amerikaanse TMZ is namelijk dankzij de politie wat meer te weten gekomen over het vermoedelijke motief van de daders. -
Sparen
Een ‘gezonde’ spaarpot: om hoeveel geld gaat het dan?
De coronacrisis heeft veel mensen met hun neus op de feiten gedrukt: bij onverwacht moeilijke tijden is een gezonde spaarbuffer echt geen overbodige luxe. Maar wat is een goed bufferbedrag? Spaargids.be ging op zoek naar het advies van de experts en geeft ook enkele tips om beter te sparen.