Valeri Soecharev, de FSB-agent die tal van dissidenten schaduwde vóór zij het slachtoffer van een moordpoging werden.
Volledig scherm
PREMIUM
Valeri Soecharev, de FSB-agent die tal van dissidenten schaduwde vóór zij het slachtoffer van een moordpoging werden. © RV

Als deze man je volgt, dan staat Poetin op het punt om je te vermoorden

De Russische dissident Boris Nemtsov werd al tien maanden geschaduwd door een FSB-agent toen hij in 2015 stierf. Officieel werd de man die eigenlijk op de stoel van Vladimir Poetin had moeten zitten, vermoord door een groepje Tsjetsjenen zonder duidelijk motief. Maar dat precies dezelfde FSB-agent ook drie andere vijanden van Poetin volgde alvorens zij het slachtoffer werden van moordpogingen, werpt nu een ander licht op zijn lot. 

  1. PORTRET. Poetin kiest voor ‘beul van Marioepol’ als nieuwe Russische viceminister van Defensie
    PREMIUM

    PORTRET. Poetin kiest voor ‘beul van Marioepol’ als nieuwe Russische viceminis­ter van Defensie

    Na bijna drie maanden aan bombardementen, moesten de Oekraïense strijders in de bezette havenstad Marioepol zich midden mei overgeven. De gruwelijke belegering zou aan meer dan honderdduizend mensen het leven gekost hebben. De Oekraïense regering zag erin het werk van Michail Mizintsev (59), die Poetin nu heeft aangeduid als nieuwe viceminister van Defensie. Wie is deze ‘beul’, die eerder met evenveel wreedheid zou tekeergegaan zijn in Syrië?