Volledig scherm
© Getty Images

Alles wat je moet weten over het coronavirus en wat je zelf kan doen

427 patiënten stierven al aan het nieuwe coronavirus dat voor het eerst opdook in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Meer dan 20.000 mensen zijn er inmiddels mee besmet. Dat aantal blijft snel stijgen, omdat het virus ook van mens tot mens overdraagbaar is. Het virus verspreidde zich buiten China, naar Amerika, Australië en Europa. Ook in België dook een eerste besmetting met het virus op, bij een landgenoot die werd gerepatrieerd uit Wuhan. Paniek is niet nodig, waakzaamheid geboden. In dit artikel zetten we de feiten op een rij. Wat weten we over het zogenaamde 2019-nCoV-virus? Hoe is het ontstaan? Kunnen we er zelf iets aan doen? Hoe kan de verspreiding worden ingeperkt?

 1. Erdogan noemt makers Charlie Hebdo “schurken” en kondigt “juridische en diplomatieke maatregelen” aan

  Erdogan noemt makers Charlie Hebdo “schurken” en kondigt “juridische en diplomatie­ke maatrege­len” aan

  Turkije gaat juridische en diplomatieke maatregelen nemen nadat het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo een spotprent van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de cover gezet heeft van het nummer dat woensdag verschenen is. Erdogan noemt de makers van Charlie Hebdo “schurken” en heeft het over een “walgelijke aanval”. Voor Frankrijk zijn de uitspraken van Erdogan dan weer “pogingen tot destabilisering”.
 2. Ruim 600 betogers opgepakt tijdens eerste actiedag tegen Wit-Russisch president Loekasjenko

  Ruim 600 betogers opgepakt tijdens eerste actiedag tegen Wit-Rus­sisch president Loekasjen­ko

  Op de eerste dag van de nationale staking waartoe oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja had opgeroepen zijn ruim 600 mensen opgepakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Minsk. Van de 581 arrestaties waren er 486 in hoofdstad Minsk. Ook vandaag waren er al protesten en arrestaties. De protesten tegen het bewind van president Aleksandr Loekasjenko nemen intussen “terroristische trekjes” aan, meent Loekasjenko zelf.
 3. Gerepatrieerde Belg besmet met coronavirus, viroloog Van Ranst: “Geen reden om ons zorgen te maken”

  Gerepatri­eer­de Belg besmet met coronavi­rus, viroloog Van Ranst: “Geen reden om ons zorgen te maken”

  Er is in ons land een eerste positief staal van het coronavirus opgedoken. Bij één van de Belgen van de vlucht die uit de Chinese stad Wuhan is teruggekomen, is het nieuwe virus vastgesteld. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Volgens viroloog Marc Van Ranst is die ontdekking vooral goed nieuws. “Ik maak me nooit zorgen over mensen waarbij we het virus kunnen detecteren, want die worden meteen geïsoleerd en die gaan niet voor verdere verspreiding zorgen”, legt hij uit aan HLN.