Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Alles wat je moet weten over het coronavirus en wat je zelf kan doen

427 patiënten stierven al aan het nieuwe coronavirus dat voor het eerst opdook in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Meer dan 20.000 mensen zijn er inmiddels mee besmet. Dat aantal blijft snel stijgen, omdat het virus ook van mens tot mens overdraagbaar is. Het virus verspreidde zich buiten China, naar Amerika, Australië en Europa. Ook in België dook een eerste besmetting met het virus op, bij een landgenoot die werd gerepatrieerd uit Wuhan. Paniek is niet nodig, waakzaamheid geboden. In dit artikel zetten we de feiten op een rij. Wat weten we over het zogenaamde 2019-nCoV-virus? Hoe is het ontstaan? Kunnen we er zelf iets aan doen? Hoe kan de verspreiding worden ingeperkt?

84 reacties

 • linda krikilion

  3 jaar geleden
  Hoe is dat ontstaan
 • de moor De Moor Fabien

  3 jaar geleden
  eerst testen en dan pas China verlaten
 • leo Mariën

  3 jaar geleden
  Wat ik totaal niet begrijp... waarom haal je onze mensen naar hier om ze vervolgens 14 dagen in afzondering te plaatsen? Waarom niet andersom? Eerst in afzondering en dan veilig de vlieger op? De kans is zelfs groot dat deze persoon het virus op het vliegtuig heeft gekregen. Al die mensen op het vliegtuig waren mensen met hoog risico.
 • Rachel Cousse

  3 jaar geleden
  Alles wat België naar hier haalt daar mogen we gerust in zijn, dan zijn we veilig !!
 • K. V.

  3 jaar geleden
  Dat slaat alles !!! Belgen/chinezen/Chinese belgen/Belgische chinezen/enz. die in China waren hadden daar moeten blijven!!! Je haalt er toch niet een paar terug om zo een ganse bevolking in gevaar te brengen! Andere landen sluiten hun grenzen maar België alweer... Man man man ongelooflijk.
 1. Gerepatrieerde Belg besmet met coronavirus, viroloog Van Ranst: “Geen reden om ons zorgen te maken”

  Gerepatri­eer­de Belg besmet met coronavi­rus, viroloog Van Ranst: “Geen reden om ons zorgen te maken”

  Er is in ons land een eerste positief staal van het coronavirus opgedoken. Bij één van de Belgen van de vlucht die uit de Chinese stad Wuhan is teruggekomen, is het nieuwe virus vastgesteld. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Volgens viroloog Marc Van Ranst is die ontdekking vooral goed nieuws. “Ik maak me nooit zorgen over mensen waarbij we het virus kunnen detecteren, want die worden meteen geïsoleerd en die gaan niet voor verdere verspreiding zorgen”, legt hij uit aan HLN.