Kinderen spelen op straat tussen de door de staking gesloten winkels in Port-au-Prince.
Volledig scherm
Kinderen spelen op straat tussen de door de staking gesloten winkels in Port-au-Prince. © AP

Algemene staking tegen bendegeweld in hoofdstad Haïti

De inwoners van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince hebben maandag lokale tijd massaal gereageerd op de oproep tot nationale staking. Ze drukken zo hun woede uit tegenover het geweld door bendes waar ze al maanden mee kampen en protesteren tegen de grote mate van onveiligheid, die zaterdag nogmaals werd geïllustreerd door de ontvoering van 16 Amerikanen en een Canadees.

  1. Neergeschoten first lady zag president Haïti in hun kamer sterven: “Het is voorbij, dacht ik”

    Neergescho­ten first lady zag president Haïti in hun kamer sterven: “Het is voorbij, dacht ik”

    De weduwe van de op 7 juli doodgeschoten Haïtiaanse president Jovenel Moïse heeft de Verenigde Naties opgeroepen om haar te helpen met het vinden van de opdrachtgevers van de geruchtmakende moord. “Iemand heeft de opdracht gegeven en iemand heeft het geld betaald. Dit zijn de mensen die we zoeken”, zegt first lady Martine Moïse in een interview met CNN, waarin ze voor het eerst huiveringwekkende details over de avond van de aanslag deelt.
  2. Twee uitersten op één eiland: het straatarme Haïti en de toeristische trekpleister de Dominicaanse Republiek

    Twee uitersten op één eiland: het straatarme Haïti en de toeristi­sche trekpleis­ter de Dominicaan­se Republiek

    Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, werd afgelopen weekend opnieuw getroffen door het noodlot. De aardbeving in het zuidwesten heeft al zeker aan 1.297 mensen het leven gekost, en dat aantal zal nog sterk oplopen. Intussen zet het land, dat in politieke chaos verkeert sinds de moord op de president enkele weken geleden, zich schrap voor de komst van tropische storm Grace. Die storm bedreigt ook de Dominicaanse Republiek, dat een eiland deelt met Haïti, maar grotendeels gespaard lijkt te blijven van de rampspoed die het westelijk deel van het eiland zo vaak treft.