De nieuwe bondskanselier van Oostenrijk Alexander Schallenberg.
Volledig scherm
De nieuwe bondskanselier van Oostenrijk Alexander Schallenberg. © REUTERS

Alexander Schallenberg legt eed af als nieuwe Oostenrijkse kanselier na corruptieschandaal Kurz

OostenrijkAlexander Schallenberg van de Oostenrijkse christendemocratische partij ÖVP heeft de eed afgelegd als nieuwe kanselier van het land. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken volgt zijn partijgenoot Sebastian Kurz op. Die trad afgelopen weekend af omdat hij wordt geviseerd in een corruptieonderzoek. 

 1. Federale regering neemt verdere maatregelen tegen verblijfsfraude met schijnrelaties en schijnerkenningen

  Federale regering neemt verdere maatrege­len tegen verblijfs­frau­de met schijnrela­ties en schijner­ken­nin­gen

  De federale regering neemt verdere maatregelen om fraude tegen te gaan met schijnrelaties en -erkenningen om op die manier verblijfsrecht in ons land te krijgen. Ze heeft daarvoor vrijdag een koninklijk besluit van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) goedgekeurd. Zodra iemand eenmaal probeert een schijnrelatie af te sluiten, wordt dat geregistreerd en zichtbaar voor alle bevoegde instanties.
 2. “SpaceX kocht beschuldigingen over seksueel wangedrag Elon Musk af voor kwart miljoen dollar”

  “SpaceX kocht beschuldi­gin­gen over seksueel wangedrag Elon Musk af voor kwart miljoen dollar”

  Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in 2018 een kwart miljoen dollar (236.000 euro) betaald aan een stewardess die eigenaar en multimiljardair Elon Musk beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag. Musk zou de vrouw tijdens een vlucht hebben betast en zijn penis hebben laten zien, schrijft nieuwssite ‘Insider’ op basis van documenten en gesprekken met indirect betrokkenen. Hij zou de vrouw ook een paard hebben beloofd in ruil voor een erotische massage.
 1. Erdogan kondigt gesprekken met Finland aan over NAVO-toetreding
  16

  Erdogan kondigt gesprekken met Finland aan over NA­VO-toetreding

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal met de Finse regering in overleg treden over de Finse wens om lid te worden van de NAVO. Er is al gesproken met de Nederlandse regering, zaterdag zal er een telefonisch onderhoud plaatsvinden met Helsinki en Londen, zei Erdogan vrijdag. Hij doet dat naar eigen zeggen enkel om de telefonische diplomatie in stand te houden. Daarnaast zal hij zaterdag ook spreken met de NAVO-baas, Jens Stoltenberg.