De privékliniek in Tucumán waar de infecties werden geconstateerd.
Volledig scherm
De privékliniek in Tucumán waar de infecties werden geconstateerd. © AFP

Al zes mensen overleden aan longontsteking veroorzaakt door legionella in Argentinië

In de provincie Tucumán in het noordwesten van Argentinië zijn in een week tijd nu al minstens zes mensen overleden aan de gevolgen van een longontsteking veroorzaakt door een legionellabacterie. Dat heeft het provinciale ministerie van Volksgezondheid gemeld.

 1. Sterfgevallen mysterieuze longontsteking Argentinië vrijwel zeker veroorzaakt door legionella

  Sterfgeval­len mysterieu­ze longontste­king Argentinië vrijwel zeker veroor­zaakt door legionella

  De sterfgevallen door een dubbele longontsteking in de Argentijnse provincie Tucumán zijn vrijwel zeker het gevolg van een legionellabesmetting. De gouverneur van de streek zei in de lokale media dat de eerste monsters die het Malbrán-instituut in Buenos Aires heeft onderzocht een positief resultaat voor deze bacterie hebben opgeleverd. Eerder stond alleen vast dat het niet ging om COVID, griep of het hantavirus.
 2. Opvallende piek in aantal legionellabesmettingen: “Ook thuis kan je de bacterie oplopen", waarschuwt de expert
  PREMIUM

  Opvallende piek in aantal legionella­be­smet­tin­gen: “Ook thuis kan je de bacterie oplopen", waarschuwt de expert

  Ook al zijn de hygiënische omstandigheden in de meeste vakantielanden tegenwoordig prima, toch bestaat de kans dat je onder de hoteldouche besmet raakt met legionella. En ook in ons land kan je de bacterie oplopen: in juli werd zelfs een onverklaarbare piek in het aantal besmettingen vastgesteld. “Legionella krijg je door waternevel waarin de bacterie zit in te ademen”, zegt prof. Katrien Lagrou van het UZ Leuven. “Die nestelt zich in je longen en kan een levensbedreigende longontsteking veroorzaken.” Zo herken je de symptomen en verklein je de kans op een besmetting.